fbpx

Četvrta po redu najveća multivendorska konferencija Tech Hosted by LANACO je završena. U periodu od pet dana LANACO Tehnološki centar  je bio mjesto jedinstvenog spoja stručnjaka iz IT svijeta i njihovih klijenata, te studenata i predstavnika privrednog sektora.

Izvor: Saopštenje

Na ovogodišnjoj konferenciji, koju su kao I prethodnih godina partnerski podržali globalni IT lideri Microsoft, Samsung, Lenovo, Oracle i Kaspersky, prisustvovalo je više od 500 učesnika, 34 svjetski priznata stručnjaka i 25 panelista. U više tematskih blokova govorilo se o različitim aspektima teme ovogodišnje Konferencije CONNECTING DATA, sa posebnim fokusom na Big Data, IoT, Security, GDPR, E-government.

Podrži eTrafiku

Prvi dan Tech Hosted by LANACO konferencije je bio u znaku globalnih IT lidera i IT stručnjaka iz zemlje i regiona. U okviru panel diskusije koja je otvorila ovogodišnju konferenciju na temu: Blockchain i Cryptocurrency – Realni ekonomski uticaj, eksperti iz ove oblasti govorili su o jednoj od najintrigantnijih tema globalnog IT-a, dok su posjetioci bili u mogućnosti da na pravom mjestu, u pravo vrijeme i na pravi način saznaju nešto više o ovom globalnom trendu. Šira primjena Blockchain-a i kriptovaluta u poslovnom okruženju mogu izazvati velike promjene u dosadašnjem poimanju mnogih tradicionalnih biznisa kao što su to industrije finansijskih usluga, banke i osiguranja.

Drugi dan Tech Hosted by LANACO konferencije je bio u znaku Digitalne transformacije u medicine. O terminu poznatom kao Medicina 2.0. Na Panel diskusiji, uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz oblasti medicine i IT-a, govorilo se o načinima upotrebe i značaju IT-a pri efikasnijem liječenju pacijenata, prevenciji pojedinih bolesti i njegovom uticaju na daljnji razvoj medicine. Panel diskusija je privukla veliku pažnju medicinskih ustanova, medicinskog osoblja, laboratorija, te brojnih nevladinih organizacija iz oblasti medicine iz zemlje i regiona. U nastavku dana, posjetioci su mogli da čuju o značaju i načinima bezbjednosti prilikom korišćenja savremenih tehnika i tehnologija, ali i da se upoznaju sa savremenim Data Centrima, uz prisustvo kompanija lidera iz ove oblasti. Takođe, potpisan je Ugovor o saradnji sa jednom od najvećih laboratorija u regionu, kompanijom Aqualab iz Beograda.

Na trećem danu konferencije najviše pažnje je posvećeno temama e- Upravi i kvalifikovanim elektronskim potpisima i njegovoj primjeni, infrastrukturi javnih ključeva i GDPR-u. Savremene tehnologije omogućavaju državama lakše i jednostavnije ispunjenje zadanih ciljeva, pojednostavljuju komunikaciju pojedinaca s državnim strukturama te između institucionalnih jedinica i građana. Uz prisustvo brojnih kompanija govorilo se o savremenim trendovima iz ove oblasti, ali i novim generacijama IT rješenja neophodnih za osnaživanje kompanija.

Četvrti dan Tech Hosted konferencije je posvećen digitalnoj transformaciji u industriji transporta. Industrija transporta, kao jedna od najizloženijih svjetskih grana privrede uticaju digitalne transformacije je bila posebna tema konferencije. Procjena je da će vrijednost projekata digitalne transformacije u transport na globalnom nivou do 2025. dostići sumu od 8 triliona dolara. Panel diskusija je okupila akademske lidere I vodeće predstavnike regionalne transportne industrije na temu: Digitalne budućnosti transporta u regionu. Potpisani su Ugovori o saradnji sa kompanijama DTS BiH i Digitalnom platformom www.viatrucker.com.

Peti dan je bio u znaku studenata koji su zainteresovani za unapređenje svog znanja iz oblasti IoT i Big Data. Uz prisustvu vrsnih profesora, asistenata I studenata Univerziteta iz Sarajeva, Univerziteta iz Istočnog Sarajeva, Sveučilišta iz Mostara, Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara, te Univerziteta iz Banja Luke, govorilo se o načinima i značaju učenja o digitalnoj transformaciji.

Napiši komentar