fbpx

Smještena nedaleko od obale Ohridskog jezera i ušuškana u samom srcu starog dijela Ohrida, u ulici Cara Samoila nalazi se Nacionalna radionica za ručnu izradu papira “Sv. Kliment Ohridski”. Koristeći se replikom Gutenbergove prese, kakve samo dvije postoje u Evropi, vlasnici radionice na sopstvenom, ručno pravljenom papiru stvaraju unikatne suvenire sa motivima Ohrida, svakodnevnog života i hrišćanstva.

Piše: Vanja Stokić

Ova mala manufaktura otvorena je 2002. godine, a vlasnici su otac i sin, Ljupče i Nino Panevski. Da bi se proizveo papir koristi se kineski metod koji potiče još iz drugog vijeka prije nove ere. Svaki slučajni ili namjerni posjetilac može uživo ispratiti cijeli proces pravljenja papira, te štampanja na presi. Radionica “Sv. Kliment Ohridski” mjesto je na kome se papir proizvodi i prodaje, pa nakon edukativnog dijela možete kupiti grafike različitih veličina, ukrasne koverte, kutije za poklone, kesice i slično.

Podrži eTrafiku

Vlasnici pričaju da se u njihovoj kolekciji nalazi više od 30.000 čeličnih slova različitih fontova, a najviše koriste standardne otiske sa motivima Ohrida, Makedonije i nacionalne istorije. Prilikom pravljenja papira koriste metodu osinjaka, čiji naziv slikovito prikazuje proces. Naime, unutrašnjost drveta se siječe na vertikalne, tanke niti, a ugao sječenja zavisi od vrste drveta i stanja u kome se ono nalazi. Ističu da je najkvalitetniji papir onaj od trešnje, ok se pored drveta koristi i pamuk.

Dobijene vlasi moraju biti u vodi između 23 i 31 dan, prilikom čega se međusobno prepliću i izgledaju kao osinjak. Prilikom izrade papira porodica Panevski ne koristi nikakve preparate, poput smole ili ljepila, dok se ovako pripremljene vlasi čuvaju u posebnim drvenim posudama, u kojima ih metalna rešetka održava na površini.

Oblik papira diktira rešetka, a u ovoj manušakturi koriste četiri oblika. Nakon presovanja, papir se suši do dva dana, a zatim ponovo presuje kako bi bio ravan. Nakon 12-15 sati izjednačavanja nabora, papir je spreman da primi dekoracije – štampu ili crtež. Na njega se mogu dodavati sušeno cvijeće, ukrasno bilje, dijelovi trske ili drveta, kukuruzna svila, kafa… Da bi papir poprimio drugu boju, koriste se ekstrakti iz lišća i cvijeća, koji se međusobno kombinuju i daju 16 različitih nijansi. Boja zavisi i od sastava papira, pa tako papir napravljen od smreke ima žućkastu boju, dok je onaj od oraha više smeđ.

Da bi se odštampala jedna stranica na kopiji Gutenbergove prese, iskusnim majstorima potrebno je oko dva i po sata. Porodica Panevski najčešće proizvodi grafike ikona, turističkih atrakcija Ohrida, te svakodnevnog života u Makedoniji.

Napiši komentar