fbpx

Poznata po bogatom kulturnom i umjetničkom nasleđu, kao i prelijepim pejzažima, Toskana je jedna od dvadeset regija Italije, smještena u središnjem dijelu zemlje.

Pored Firence, koja je njen glavni grad, poznati gradovi Toskane su i Piza, Livorno, Prato, Sijena, Luka. Ovo područje dalo je veliki broj umjetnika svjetskog glasa, među kojima su Dante Aligijeri, Frančesko Petrarka, Sandro Botičeli, Mikelanđelo Buonaroti, Nikola Makijaveli, Leonardo da Vinči… Zbog velikog umjetničkog blaga, nosi epitet „italijanska Atina“.

toskana reportaza (1)

Foto baza

Bogata je brojnim muzejima i galerijama, među kojima su najpoznatiji:

Uffizi – kompleks zgrada u Firenci, posjeduje bogatu kolekciju slika, od antike do kasnog baroka. Podignuta je za vrijeme vladavine Kozma de Medičija, smatra se najvećom renesansnom galerijom u Italiji.

Pitti Palace – potiče iz 15. Vijeka, projektovao ju je Filip Bruneleski za poznatog firentinskog bankara Luku Pitija. Nalazi se u Firenci, blizu Ponte Vekija.

toskana reportaza (3)

Chianciano Museum of Art – Muzej umjetnosti, nalazi se u provinciji Chianciano Terme. Posjeduje djela antičke i savremene umjetnosti.

toskana reportaza (4)

Majka priroda je Toskani podarila mnogo toga, od prelijepe obale koja je bogata pješčanim plažama, preko nepreglednih vinograda, polja, pa do pejzaža kao iz bajke. Toskana se svakako može pohvaliti prostranim vinogradima u kojima se gaje najkvalitetnije sorte grožđa. Poznata je po nekoliko svjetski priznatih vinskih oblasti, među kojima su Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano. Oko 80% proizvodnje čine crvena vina, po kojima je ova regija i najpoznatija, a putujući kroz Toskanu, neminovno ćete naići na mnoštvo vinarija koje su najčešće smještene u starim kamenim kućama ukrašenim raznobojnim cvijećem, zasigurno mjesta vrijedna pažnje.

Pored vina, tu je i daleko poznata toskanska kuhinja. Kažu da se u Toskani jede sve što u njoj i raste, njihova kuhinja je jednostavna, ali izuzetno ukusna, jer su namirnice prirodno uzgajane. Što se tiče tradicionalnih jela ne postoji usaglašen način pripreme, već to zavisi od mjesta do mjesta. Toskana je poznata po agroturizmu, pa kažu da je najbolje vrijeme za posjetu između maja i oktobra.

toskana reportaza (6)

Toskana je svakako pravo mjesto za ljubitelje umjetnosti, dobre hrane i vina. Poznata je po pravim biserima arhetikture, ali i po impozantnim vilama, muzejima i galerijama. Najčešće su posjećena sela u vinogradarskoj oblasti Kjatnti, odakle možete krenuti prema Firenci, Sijeni i Pizi. Svaki od ovih gradova bogatih prelijepim građevinama i istorijskim pričama, očaraće vas na svoj način. Firenca je pravi renesansni dragulj, grad koji leži na rijeci Arno i najpoznatiji je po svojoj srednjovjekovnoj istoriji grada-države Firence, u vrijeme kada je bila središte trgovine i jedan od najbogatijih gradova u Evropi. Najpoznatija je po čuvenoj katedrali Duomo, čija unutrašnjost ostavlja bez daha i pokazuje kolika je bila snaga tadašnje Firentinske republike. U blizini katedrale nalazi se trg Piazza della Signoria. Okružen je slavnim građevinama i skulpturama, pa ga zbog toga često nazivaju i „galerija na otvorenom“.

toskana reportaza (7)

Na ovom trgu, godine 1498. pogubljen je dominikanski fratar i kratkotrajni vladar Republike Firence Girolamo Savonarola, a o tome svjedoči i bronzana ploča koja označava mjesto tragičnog događaja.

toskana reportaza (8)

Jedan od prepoznatljivih simbola Firence je svakako Ponte Vecchio, jedan od najpoznatijih mostova u svijetu i jedini most koji je nije srušen tokom bombardovanja u II svjetskom ratu. Most se sastoji od tri luka, centralnog i dva manja, a duž mosta se nalaze razni katanci zaključani na različitim mjestima. Vjeruje se da će par koji zaključa katanac i baci ključ u rijeku zauvijek ostati zajedno.

toskana reportaza (12)

Sijena je grad koji ima izuzetno bogatu prošlost, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturno dobro čovječanstva. Svakako je jedan od najimpresivnijih gradova u Toskani, jer ima jedinstven istorijski centar sa gotskom arhitekturom. Glavna atrakcija je sam centar grada koji je u cjelini pretvoren u pješačku zonu.

???????????????????????????????

Sijenska katedrala predstavlja pravi primjer romaneskne arhitekture. Ono što najviše impresionira posjetioce jesu veličanstveni mozaici koji prekrivaju pod katedrale. Napravljen od 56 ploča koje su djelo četrdesetak umjetnika, pod je opisao istoričar iz 16. vijeka Đorđo Vazari u svojim “Životima umjetnika” kao “najljepši i najveličanstveniji pod ikada stvoren”.

toskana reportaza (9)

Pored katedrale, u sijeni se nalaze i Piazza del Campo –jedan od najvećih italijanskih srednjovjekovnih trgova, ali i Piazza Salimbeni – trg na kojem se nalazi palata Salimbeni, srednjovjekovno sjedište jedne od najstarijih banaka.

Na desnoj obali ušća rijeke Arno u Ligursko more, nalazi se grad Piza. Prva stvar koja će vas asocirati na ovaj grad je zasigurno Krivi toranj koji se suprotstavlja gravitaciji i svakako je jedan od najprepoznatljivijih simbola Italije. Izgradnja je trajala skoro dva vijeka, a toranj je počeo da se krivi prije nego što je dovršen treći sprat, smatra se da je uzrok tome bila težina zvonika. Nekoliko italijanskih arhitekata je pokušavalo da ga ispravi, ali je toranj i dalje tonuo. Izgradnja je dovršena 1360. godine. Naravno, Krivi toranj nije jedini simbol Pize, tu su i Palazzo della Carovana, Citadella, kao i brojne crkve poput Santa Marila della Spina. Starim zidinama, zgradama i istorijskim crkvama Piza će vas ostaviti bez daha, i bez sumnje predstavlja idealno mjesto za šetnju kroz vijekove.

toskana reportaza (11)

Putujući prekrasnim krajolicima kojim dominiraju maslinici i nestvarno zelena polja, na sedamdesetom kilometru sjeverozapadno od Firence, dolazite do grada Luka. Poznat je po svom gotovo netaknutom starom gradskom jezgru koje se oslanja na starorimsku uličnu mrežu. U ovom gradu rođeni su kompozitori Luigi Boccherini i Giacomo Puccini, pa se tako može slobodno reći da je Luka grad opere. Grad obiluje brojnim bazilikama, od kojih su neke izgrađene još u VIII vijeku. Pored gradskih znamenitosti, poznat je po festivalu Lucca Summer Festival, kao i po festivalu Lucca Comics and Games jednom od najvažnijih svjetskih događanja posvećenih stripu koje se održava od 1966. godine. Za vrijeme trajanja festivala Lucca se pretvara u svjetsku prijestonicu stripa, pa ga posjećuju brojni ljubitelji devete umjetnosti iz cijelog svijeta. U gradu se nalazi i Muzej stripa s jednom od najbogatijih svjetskih kolekcija.

toskana reportaza (13)

O Toskani bi se moglo još mnogo toga reći, ali jedno je sigurno, to je regija koja ima sve, prekrasne predjele, bogato kulturno nasleđe, odličnu hranu i vanserijska vina. U svakom slučaju, očaraće vas svojom ljepotom i gostoprimstvom domaćina.

“Smiješ uzeti cijeli svemir, ako ćeš meni ostaviti Italiju.” Giuseppe Verdi

eTrafika.net – Nataša Mihajlović

Napiši komentar