fbpx

U Parizu je u 79. godini života preminuo priznati bh. umjetnik Kemal Širbegović, čije je aktivno zalaganje u okviru „Akcije solidarnosti“ 1969. godine neposredno uticalo da brojni strani umjetnici poklone svoja djela koja se činila početni fundus Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izuzetno značajna bila je i njegova uloga kao komesara za internacionalnu selekciju VII Jesenjeg salona 1975. godine, kada je animirao 35 internacionalnih umjetnika tzv Pariske škole, koji su osim učešća na Jesenjem salonu poklonili djela tadašnjoj Umjetničkoj galeriji. Neka od tih djela izložena su danas u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u okviru izložbe „Punktumi: zbirka inostrane umjetnosti MSURS“ i čine okosnicu kompletne inostrane zbirke Muzeja.

Kemal Širbegović je rođen u Modriči 1939. godine.Gimnaziju završava u Banjaluci, gdje se „duhovno inspiriše“ u krugu umjetničke grupe „Četvorica“.Akademiju likovnih umetnosti završio je 1962. godine, u Beogradu, u klasi profesora Zorana Petrovića, i postdiplomske studije 1965. godine.

Podrži eTrafiku

Jedan je od pokretača i osnivača banjalučkog „Jesenjeg salona“. Od 1965. godine, kao medij likovnog izražavanje sve ga je više zanimala grafika . U periodu od 1968/69 boravi i radi u Ateljeu 17 kod Stenlija Vilijama Hajtera u Parizu. Radio je na restauraciji i konzervaciji mozaika i fresaka , a od 1972. godine se trajno nastanjuje u Parizu.

Za svoj umjetnički rad dobio je brojne nagrade poput – Emil de Konik na Bijenalu grafike u Francuskoj, Europauhaus za grafiku u Beču, Prvu nagradu ULUS-a za sliku i mnoge druge. U svojoj karijeri imao je više od 120 samostalnih izložbi i učestvovao na 200 grupnih izlaganja u više od trideset zemalja.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske u svojoj kolekciji baštini njegovih devet umjetničkih radova.

Napiši komentar