fbpx

Od srijede, 30. maja, pa do nedjelje, 03. juna, festival književnosti Imperativ privukao je veliki broj posjetilaca, te banjalučki Banski dvor transformisao u carstvo knjiga.

Piše: Vanja Stokić

Cilj Imperativa kao festivala ali i udruženja u sklopu kojeg djeluje, jeste zbližavanje čitalaca i autora.

Podrži eTrafiku

“Ljudi čitaju, kupuju knjige i pričaju o književnosti, samo su autori na neki način postali udaljeni od čitalaca, jer su književne večeri previše formalizovane i svedene na analitičke osvrte recenzenata što u principu odbija ljude, posebno mlade, koji žele upoznati pisce i njihovo djelo na neki drugi način”, smatra predsjednica udruženja i direktorica festivala Sanela Babić.

Imperativ je kompletan Banski dvor pretvorio u svojevrsno carstvo u kome knjige vladaju, te im posvetio svaki svoj kutak. Tako smo imali priliku da na Art terasi slušamo pjesnike kako čitaju svoju poeziju, u Crvenom salonu su književnici predstavljali svoja izdanja, u Malom salonu su se najmlađi povezivali sa književnošću, u Art dvorištu su na sceni bili blogeri, dok je Koncertna dvorana bila ispunjena štandovima knjiga koje inače nemamo priliku vidjeti na sajmovima.

Boro Kapetanović, Draško Sikimić, Ana Marija Grbić, Danijel Gatarić, Marko Tomaš, Tanja Stupar Trifunović, Ivana Simić Bodrožić i Berislav Blagojević. Osam pisaca, četiri nastupa na Art terasi i desetine posjetilaca. Svakog dana od 17:30 pjesnici su čitali i govorili, a publika je upijala, stihove i emocije koje su dolazile do njih.

Ana Marija Grbić i Danijel Gatarić

Dio posvećen blogerima simbolično je nazvan “Note i slova”, a tokom festivala u Art dvorištu nastupali su Grof Đuraz, Vladimir Skočajić Skoča, Ana Kolar, Blogdan i Goran Stojičić, koji su naizmjenično čitali svoje radove i puštali muziku. U opuštenoj atmosferi povezivali su se sa svojom publikom, te im svoje pisanje predstavljali na novi način.

Grof Đuraz

Crveni salon bio je rezervisan za promocije knjiga i u njemu su se smjenjivala dobro poznata imena. Ivan Tokin je izazvao najviše pažnje prilikom promocije knjige “Pas”, a nakon njega na red su došli Dennis Gratz i Ahmed Burić, te Stefan Bošković i Ognjen Spahić, kao i Damir Pilić.

Promocija knjige “Pas” Ivana Tokina

Organizatori festivala pobrinuli su se da jedan kutak posvete i mališanima, pa su oni u Malom salonu sa Tanjom Stupar Trifunović učili kako da napišu bajku, dok su im slikar Ognjen Radumilo i dizajnerka Jana Vuković pomogli da je prigodno ilustruju. Oni su takođe čitali lektiru u Vijećnici sa književnikom Ismetom Bekrićem, Predragom Bjeloševićem, Rankom Risojevićem i Rankom Pavlovićem.

Čitanje lektire

Tokom cijelog festivala u Koncertnoj dvorani bio je postavljen i sajam knjiga, na kome su svoja izdanja predstavili Booka, Lom, GeoPoetika, Areta, Bajbuk, Sandorf, V.B.Z., Imprimatur, 9. dimenzija, Fraktura, Pčelica i Ramajana. Posjetioci su uživali u alternativnijoj ponudi knjiga, očišćenih od raznih biografija poznatih ličnosti i “književnosti s nogu”.

Panel diskusija

Jedan od važnijih događaja tokom festivala svakako je bila panel diskusija “Položaj pisaca u regionu”, na kojoj su govorili Bekim Sejranović, Marko Tomaš, Ahmed Burić, Tanja Stupar Trifunović i Ognjen Spahić. Pored pisane riječi, muzike i ilustracije, organizatori su u program uvrstili i film “Bojenje vremena”, banjalučkog pjesnika Saše Gašića.

Iako se prvo izdanje festivala tek završilo, od organizatora dobijamo snažnja obećanja da već na jesen počinju sa pripremama za narednu godinu.

Napiši komentar