fbpx

Prvi festival književnosti „Imperativ“ biće održan u kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci od 30. maja do 3. juna. 

Piše: Imprimatur

Misija festivala ogleda se u stvaranju platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, podiže svijest o knjigama i samoj važnosti čitanja, te prepoznaje i promoviše nove i vrijedne naslove. Kroz ovako zamišljen koncept, primjenu inovativnih pristupa te novih medija i tehnologija, Festival književnosti „Imperativ“ postaje mjesto neposrednog susreta čitalaca, autora i izdavača, upotpunjujući sve navedeno bogatim pratećim programskim sadržajima tokom pet dana trajanja festivala.

Podrži eTrafiku

Program festivala održavaće se u različitim prostorima Banskog dvora. Sajamski dio festivala, u Velikoj sali Banskog dvora, biće otvoren od 10:00 do 20:00 časova tokom pet dana trajanja festivala. U sajamskom dijelu posjetioci će moći po sajamskim cijenama kupiti knjige sljedećih izdavača: Booka, Lom, Buybook, Sandorf, Fraktura, Geopoetika, Deveta dimenzija, Imprimatur, Arete, V.B.Z. i Antikvarijat Ramajana.

U Crvenom salonu Banskog dvora održavaće se promocije knjiga i razgovori sa piscima:

31. 5. Marko Vignjević i Ivan Tokin (Srbija)
1. 6. Dennis Gratz, Ahmed Burić (BiH)
2. 6. Stefan Bošković, Ognjen Spahić (Crna Gora)
3. 6. (Hrvatska)

U prostoru Art terase Banskog dvora svakodnevno će se održavati program „Poeziju će svi čitati“. Domaćin gostujućim pjesnicima svake večeri će biti jedan banjalučki pisac/pjesnik. Do sada su svoje učešće potvrdili Tanja Stupar Trifunović i Berislav Blagojević.

30. 5. Draško Sikimić
31. 5. Ana Marija Grbić
1. 6. Marko Tomaš
2. 6. Ivana Simić Bodirožić
3. 6. Saša Gašić

U programu1 „Art dvorište“, koji će se svake večeri održavati u prostoru Art dvorišta Banskog dvora, predstaviće se blogeri i pisci koji promovišu književnost na Internetu i koji će uz čitanje svojih tekstova puštati muziku koja ih inspiriše dok pišu:

30. 5. Đurica Štula
31. 5. Vladimir Skočajić Skoča
1. 6. Ana Kolar
2. 6. Blogdan
3. 6. Goran Stojičić

U Vijećnici Banskog dvora 2. juna održaće se panel-diskusija na temu „Položaj pisaca u regionu“. Učestvovaće pisci iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a moderator će biti Jelena Kojović Tepić.

Mali izložbeni salon Banskog dvora tokom festivala pretvorićemo u literarno carstvo za djecu u kojem će se događati različiti program: Bajkovnica, Lektira u podne, Čitaonica… U malom izložbenom salonu moći ćete ostaviti svoju djecu da uče kako da zavole književnost dok vi uživate prateći programe festivala „za odrasle“.

Napiši komentar