fbpx

“Trgovačka luka” ili u prevodu Kopenhagen, glavni je i najveći grad Kraljevine Danske. Nalazi se na najužem moreuzu Oresund koji razdvaja Baltičko i Sjeverno more. Osim izlaza na more, tu je i tzv. Veliki kanal koji spaja malo ostrvo Amager sa Sjelandom, ali i tri jezera zbog kojih ovaj grad s pravom nazivaju Sjeverna Venecija ili Istanbul sjevera.

”Mala sirena”, Tivoli, Dvorac Kristijanburg, ulica Stroget, Nova luka, bajkovita jezera i parkovi kao rajski vrtovi sami po sebi nude više od epiteta. Bogata istorija i tradicionalni skandinavski, dobro očuvani način života, ovu evropsku prijestonicu svrstao je među jedan od najboljih gradova za život, ali i jedan od najskupljih.

Nije moguće porediti njihov i naš način života, jer sve funkcionše, a sistem je vrlo jednostavan. Osnovni uslovi života su davno prevaziđeni, tako da danas svi samo traže sopstveni “lajfstajl”.

Foto baza

Danska je članica Evropske unije, ali nije prihvatila evro, nego je zadržala sopstvenu monetu – krunu. Sudeći po komentarima, i nisu toliko zadovoljni onim što im je Evropaka unija ponudila, prvenstveno zbog nameta koji su svaki danom veći, te tako pokvarila dobro organizovani Skandinavski sistem.

Građani uživaju veliki podršku države, ali uprkos tome sve više ljudi se žali na krizu i sve prisutniji stres na poslu. Tako u nekim slučajevima dugogodišnji biznis ekspert napušta svoj posao, i pronalazi sreću kao vozač voza.

Činjenica da je Kopenhagen jedan od najskupljih gradova, možemo se uvjeriti na najprostijim stvarima, npr. Magazine Lige šampion košta 74 krune ili nešto oko 17 KM, ili voda koja košta 5 KM.

Poznato dansko pecivo, kao i danski sendvič jako su popularni za doručak. Pored ribe koje imaju u izobilju, prasetina je broj jedan, tako da Danici u šali vole da kažu “pet million stanovnika na 25 miliona prasića”.

Ulica Stroget je najduža pješačka zona, čine je pet ulica gdje su smještene ekskluzivne radnje, trgovački centri, restorani, kafići…

Ulica_Stroget

Den Lille Havrue – Mala sirena. Spomenik je ljubavi iz Andersenove bajke po kojoj je Kopenhagen posebno poznat u svijetu. Legenda kaže da će skulptura Male sirene oživjeti 300 godina poslije nastanka, rep će joj se pretvoriti u noge, ona će odšetati svom dragom, a simbol grada još jednom će postati simbol ljubavi.

mala_sirena

U galeriji pogledajte kako izgleda dvorište Kraljevske Palate Amalienborg – Palata Frederika V i straža ispred nje. Na trećoj fotografiji je spomenik Frederiku V.

Bicikl je jedno od osnovnih prevoznih sredstava, a osim staza, postoje i posebni semafori za njih.

bicikli komep

Najstarija zgrada u glavnoj ulici Kopenhagena (Foto 1), danske ulice (Foto 2, 3 i 4) i prodavnica zdravih grickalica koje se tokom jeseni nalaze na svakom ćošku (Foto 5).

Most Oresund (švedski – zvuk) spaja Dansku u Švedsku (grad Malme). Dugačak je 7.845 metara i najduži je kombinovani most u Evropi, specifičan je što na pola zaliva uranja ispod vode u tunel koji poslije 4.000 metara ulazi u Dansku.

most_kop

Na prvoj fotografiji je fontana Gefion, na drugoj spomenik velikom piscu Hansu Kristijanu Andersenu, a na trećoj opera u Kopenhagenu.

Ovo je tipični skandinavski stil gradnje, a zelenilo preovladava u svim naseljima.

stig_gradnje

U čast 25-ogodišnje vladavine kraljice Margarete luka Kopenhagen poklonila joj je sidro 1997. godine.

sidro kopen

sidro_natpis

U blizini luke je smješteno malo ostrvo koje se trenutno preuređuje u zatvor.

zatvor kopen

Energija vjetra u Danskoj je jako iskorištena, to je prva zemlja u svijetu sa 19% ukupne proizvodnje električne energije koja dolazi od vjetra.

vjetrenjace kopen

Prve dvije fotografije u galeriji pokazuju kasarnu Kastellet ved Langelinie i ulaz u nju. Treća je iz marine Lyngby, a na četvrtoj su luksuzni kafići smješteni u ovoj marini.

Na prvoj fotografiji nalazi se ulica Nihaven u Novoj luci. Zatim slijedi pogled na Novu luku i skulptura Mikelanđelovog Davida smještena u njoj.

U Kopenhagenu ima mnogo lijepih i prostranih parkova, a u jednom od njih, parku Amelijahaven, našli smo i pravilnik kako da se ponašamo dok smo u njemu.

park_a_danska

Kopenhagen inače nazivaju i “grad na vodi”. Donosimo vam nekoliko fotografija jezera i obale ovog grada.

Na prvoj fotografiji pogledajte statuu danskog vojnika iz II svjetskog rata. Na drugoj je statua iz parka rimskih statua.

danski_vojnik

statua_park

Za kraj vam donosimo još nekoliko prizora sa ulica Kopenhagena. Ukoliko putujete u ovaj grad, potomci slavnih Vikinga će vas ljubazno ugostiti, a na vama je da im zahvalite sa jednim veliki “TAK” (izgovara se “cak”).

eTrafika.net – Vanja Stokić / Foto: Mirjana Stanojević

Napiši komentar