fbpx

Bend „Zvijer“ su oformili Knjaz Aleks i Vožd Jovan Pogani na ljeto 2013. godine, a trenutnu postavu s njima čine bubnjar Insanus i gitarista Krvolok. Na prvom albumu „Vječnost truleži“ ugostili su kultne ličnosti sa svjetske black metal scene poput članova bendova Triumfall, The Stone, Gorthaur’s Wrath, Gorgoroth i May Result.

Piše: Nataša Lazukić

Prvi singl benda bio je „Svi putevi ka smrti vode“ (All Paths Lead Toward Death). U avgustu 2016. godine Zvijer objavljuje novi singl „Heretical Balkanian Sabbathism“ i tada kreće rad na albumu prvencu „Vječnost truleži“ koji izlazi krajem 2017. godine, a trenutno su u „lovu“ za novim materijalima.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

“Svi u bendu slušamo black metal jako dugo i to nam je primarni muzički pravac, samim tim smo i odlučili da ga sviramo i izražavamo se kroz njega. Prvi uslov za odabir imena benda je bio da ime ne smije biti ni na jednom drugom jeziku osim našem maternjem. Nalazimo inspiraciju za bend u lokalnim i balkanskim horor pričama i predanjima a ljudi ovdje imaju običaj da za sve utvare, vampir i ostale kreacije noći samo kažu ‘zvijer’, otud i inspiracija za ime”, govori Aleks.

Njihovi tekstovi su inspirisani smrću kao krunom života i mračnim balkanskim folklorom, a religija ih ni najmanje ne zanima.


“Na samom početku benda bilo je nekih pljuvanja po dogmatskim religijama, ali smo odustali od toga jer smo shvatili da to nije naš primarni fokus kao benda i da je religija kao tema dosta ograničavajuća. Na prvom mjestu pokušavamo uvijek da napravimo pjesmu/materijal koja će nas u bendu zadovoljiti svojim konačnim izgledom/zvukom. Muziku pravimo prvo da bismo mi bili zadovoljni i imali osjećaj uspješnosti. Ako naša muzika nađe svoj put i do ostalih ljudi, dobro. Ako ne, isto dobro, nije da će nas mnogo pogoditi to”, priča on.

Osim članova benda iz Banjaluke, imaju i članove koji dolaze iz Rijeke i Kopra. Nije im problem raditi na daljinu zato što se u potpunosti razumiju i to im olakšava kreativni proces rada.

“Black metal scena RS/BiH ne postoji. Imate u Banjaluci nas dvojicu i u Sarajevu četiri čovjeka koji sviraju black metal. Mi naše radimo i to je naš fokus. Što se tiče Banjaluke, sumnjam da će se ikada ovdje stvoriti scena. Jednostavno kao i sa ostalim metal pravcima, sve to ostaje na nivou tinejdžerskog loženja. Realno, lakše je svirati tribute tezge po gradu nego napraviti svoj materijal i plasirati ga vani. Mi imamo dobru saradnju sa bendovima iz Sarajeva. Oni su posljednji uz nas koji nisu odustali od stvaranja black metala na ovim prostorima”, tvrdi Aleks.

Njihov prvi izdavač iz Francuske je morao odustati od izdavanja materijala zbog finansijskih problema koji su mu se iznenada stvorili i to je odužilo izdavanje albuma vani. Ipak, album “Vječnost Truleži” je ponosno predstavljen publici zahvaljujući australijskoj izdavačkoj kući Séance Records.

“Domaćih izdavačkih kuća koje bi izdavale black metal nema. Jednostavno niko od izdavača ovdje neće da rizikuje sa potpisivanjem black metal benda i mogućim finansijskim padom i osudama. Jer bolje je ploviti sa svima i ne talasati nego uraditi nešto po čemu biste se izdvojili, politika ovdašnjih izdavača. Mi smo zadovoljni radom inostranih izdavača koji su izdali naš prvi album, sve što je dogovoreno ispoštovano je i sa naše, a i sa njihove strane”, navodi on.

Intro i outro na albumu je radio Milan Urok Radić. U pjesmi „Rural Wasterlands“ je gostovao Atteringer, vokal bendova Triumfall i Gorgoroth. Glas trećeg gosta na bendu, a to je Morbid (vokal bendova Gorthaur’s Wrath i Black Cult), dao je sasvim novu dozu tame.

“Što se tiče gostiju albuma, sve su to naši dugogodišnji poznanici i prijatelji. Rado su se odazvali na naš poziv i prihvatili da budu dio našeg prvenca albuma. Ne bih mogao nikoga izdvojiti jer je svako dao dio sebe da odradi posao na najbolji mogući način”, ispričao je sagovornik.

Osim novih materijala, planiraju i nekoliko koncerata, ali o tome će publika biti detaljnije obaviještena kada sve bude dogovoreno sa organizatorima.

Napiši komentar