fbpx

Tokom zimske sezone širom Evrope održavaju se mnogobrojni festivali različite tematike koji svojim vrhunskim sadržajima privlače ogroman broj posjetilaca iz čitavog svijeta. Bez obzira da li ste ljubitelj skijanja i snoubordinga, ledenih skulptura, grandioznih karnevalskih povorki, ili više volite muziku i žurke, sigurno ćete pronaći neki evropski zimski festival koji odgovara vašim afinitetima.

Piše: Dragan Antić

A prije nego što se odlučite da posjetite  neki od njih, raspitajte se kako otputovati do željenog evropskog odredišta. Pročitajte naše prijedloge koje festivale u Evropi vrijedi obići ove zime.

Foto baza

Venecijanski karneval, Italija

Svake zime Venecija vrvi od života sa fantastičnim balovim pod maskama i ekstravagantnim paradama. Uske, zagonetne sporedne ulice grada i prelijepi trg svetog Marka preplavljeni su misterioznim maskiranim ljudima, dok elegantne gondole ispunjene nestvarnim likovima plove niz venecijanske kanale.

Venecija u toku karnevala „Il Carnevale“ je eksplozija boja i moderne kreativnosti, a ovaj festival je iskustvo koje nikada nećete zaboraviti. Karneval će se ove zime održati od 27. januara do 18. februara 2018. godine.

Festival svjetla u Amsterdamu, Holandija

Tokom tmurnih zimskih mjeseci, Amsterdam se vraća u život sa spektakularnom izložbom na otvorenom koja se zove „Festival svjetla“. Događaj koji traje 53 dana okuplja najbolje svjetske majstore ove neobične umjetnosti. Oni predstavljaju svoj opus kroz centar grada i duž slikovitih amsterdamskih kanala.

Ove zime festival se održava od 30. novembra 2017. do 21. januara 2018. godine, a sve fantastične skulpture i umjetničke instalacije gravitiraće oko dvije različite teme: Biomimikrija (imitacija modela) i Pogled na Amsterdam.

Horizon festival, Arinsal, Andora

Održava se u skijaškom odmaralištu Arinsal u Andori. Traje sedam ludih dana i noći, prenatrpan muzikom i svim vidovima planinske zabave. Arinsal je živahno odmaralište koje ima  puno vrhunskih sniježnih staza, a osim vrhunskog skijanja i snoubordinga , on tokom festivalskih dana svoje goste časti nastupima najpoznatijih svjetskih imena elektronske muzike. Horizon festival predstavlja jednu od najvećih zabava na snijegu u Evropi i svijetu.

Festival skulptura od snijega i leda, Belgija

Zima u Belgiji dolazi sa šarmantnim božićnim pijacama, prazničnim dekoracijama i zadivljujućim skulpturama od snijega i leda. Svake godine, umjetnici iz raznih dijelova svijeta svoijim radom stvaraju prepoznatljivu zimsku sliku Beligije koja obiđe cijeli svijet i pretvaraju belgijske gradove u čudesnu zimsku zemlju, kao iz bajke. Svi turisti koji posjete ovaj festival očarani su fantastičnim skulpturama od leda i snijega, koje opisuju scene iz različitih priča.

Zmajev karneval, Ljubljana, Slovenija

Svake godine, u subotu prije početka uskršnjeg posta, stari centar Ljubljane oživljavaju ples, lutkarske predstave i šarene parade maskiranih likova. Zmajev karneval u Ljubljani predstavlja prije svega jedno dobro kulturno iskustvo, jer festivalska dešavanja imaju za cilj da posjetiocima pruže uvid u tradiciju Slovenije i njihove običaje uoči i za vrijeme posta.

„Fete du Citron“ – Festival limuna, Menton, Francuska

Svakog februara, Menton, živopisni primorski grad na francuskoj rivijeri, domaćin je festivala limuna. Ovaj izuzetan događaj obuhvata niz izložbi i parada sa fantastičnim kreacijama od limuna, a najspektakularniji prikazi mogu se vidjeti u bašti Bioves.  2018. godine festival limuna traje od 17. februara do 4. marta.

Edinburška novogodišnja noć, Škotska

Jedan od svjetski najpoznatijih novogodišnjih festivala, edinburški Hogmanay,  posjeti preko 140 hiljada ljudi iz svih krajeva svijeta koji se pridružuju živim uličnim zabavama, koncertima i proslavama koje se održavaju svake godine 31. decembra u glavnom gradu Škotske.

Ne propustite zapanjujuću povorku baklji kroz centar grada, tradicionalni novogodišnji koncert i novogodišnji vatromet, koji se smatra jednom od najvećih i najraskošnijih pirotehničkih  predstava na čitavoj planeti.

„Vinterdžez“, Danska

„Vinterjazz“ je danski zimski džez festival koji se održava svakog februara i nudi tri nedelje koncertnih dešavanja u režiji najbojlih danskih i internacionalnih džez muzičara. Nacionalni festival obuhvata više od 450 nastupa koji se održavaju u 100 mjesta širom zemlje, od Kopenhagena do Arhusa i Esbjerga. „Vinterjazz“ 2018. održava se od 2. do 25. februara.

Festival vožnje bicikla po snijegu, Gštad, Švajcarska

Ovaj jedinstveni festival odražava se u Gštadu, vrhunskom ski odmaralištu na švajcarskim Alpima, od 18-21. januara 2018. godine. Festival vožnje bicikla po snijegu pruža oduševljenim posjetiocima i entuzijastima mogućnost montibajtinga u zimskim uslovima. To je zimska avanturu, maksimalno uživanje u vožnji i trkama biciklama po snijegom zavejanim stazama.

Napiši komentar