fbpx

Književnik Nenad Grujičić, rodnim korijenima Krajišnik sa novosadskom adresom, pjesnik, prozni pisac, esejista, antologičar i polemičar, kulturni poslenik, peti je dobitnik nagrade „Pelagićev runolist“ koja se od 2011. godine dodjeljuje u Banjaluci.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu mr Mirko Vuković, predsjednik i članovi – Zoran Hr. Radisavljvić i Milan Rakulj. Nagradu, koja se sastoji od umjetničkog djela jednog od učesnika Likovnog saborovanja „Zmijanje“ i gramate, dodjeljuju Zavičajno društvo „Zmijanje“ i Književna zajednica „Vaso Pelagić“ iz Banjaluke.
Nenad Grujičić dobio je nagradu sa cjelokupno djelo, a žiri se rukovodio činjenicom da ovaj književnik naročito mnogo radi u očuvanju tradicije, srpske pravoslavne duhovnosti, ali i književnih vrijednosti ne samo Bosanske krajine, nego i čitave Republike Srpske, odnosno ovog dijela Bosne i Hercegovine, a temelji se na stvaralačkom tragu i borbenosti za svoj narod velikana Vase Pelagića i Petra Kočića. Ono što je osobenost ovog svestranog stvaraoca jeste istrajnost na tragovima istine i slobode, a na tim putevima je vjerni sljedbenik velikana među koje se svojim djelom i aktivnošću i sam svrstava.

Do sada su „Pelagićev runolist“ dobili Duško M. Petrović, Miloš Milojević, Zoran Hr. Radisavljević i Mile Mutić, a biće naknadno objavljeno kada će, na prigodnoj manifestaciji – književnom portretu laureata, Nenadu Grujičiću biti uručena nagrada „Pelagićev runolist“.

Podrži eTrafiku

Napiši komentar