fbpx

Na prvi spomen Škotske, svako od nas zamišlja prostranstva zelenih livada, okrutne planine, muškarce u kiltovima i predivne dvorce.

Fortingall Yew – U Škotskoj se nalazi jedno od najstarijih stabala na svijetu za koje se vjeruje da je staro preko 5000 godina.

Crvenokosi – Vjeruje se kako bi kroz 100 godina mogli nestati ljudi poznati po svojoj crvenoj boji kose i crvenom pigmentu. Gotovo 40% Škota danas ima crveni pigment.

Foto baza

Hadrian’s Wall – U Škotskoj se nalazi 117 kilometara dugačak zid koji je davnih dana predstavljao najsjeverniju granicu Rimskog Carstva.

Edinburgh Vaults – Jeste li znali da Pariz i Edinburgh imaju nešto zajedničko? To su podzemne katakombe koje se nalaze ispod ovih gradova.

Nasilje i fudbal – Jeste li znali kako je Glasgow treći grad na svijetu po broju ubistava? Iako nema pištolja, ovdje se ubija noževima, a razlog tuča i svađa – gotovo uvijek je fudbal.

Izumi – Škotska je dom brojnih izuma koji su uveliko promijenili svijet. Bicikl na pedale, bankomat, faks, mikrovalna, televizija, sve su to izumi koji su stvoreni u Škotskoj.

Vikinzi – iako pri spomenu imena Vikinga svi mi zamišljamo brutalne muškarce koji su agresivni, divlji i spremni za borbu u bilo koje vrijeme, oni su zapravo bili srdačni, porodično nastrojeni i sasvim pristojni.

Jednorog – Kada bi vas neko upitao koji je simbol Škotske, što bi mu odgovorili? Odgovor bi vrlo vjerovatno bio netačan, jer simbol Škotske je Jednorog!

Čudne igre i zabranjeni sportovi – Jeste li znali da je golf izumljen i prvi put zaigran u Škotskoj? Upravo je Golf postao mega popularan među muškarcima u Škotskoj, i zbog toga ga je Kralj James II proglasio ilegalnim (da bi vojnici više vremena provodili vježbajući za napade, a ne na golf). A tek bacanje debla, curling…

Nezavisnost – Iako je sastavni dio Velike Britanije, Škotska ima zaista dovoljno mogućnosti djelovanja bez uplitanja velike sestre. Tako je sistem obrazovanja potpuno drugačiji nego u ostatku Britanije, a voda je za sve građane – besplatna.

Napiši komentar