fbpx

Banjaluka i njeni građani će ove godine postati bogatiji za još jedan sportski događaj, a to je noćni polumaraton koji će se na ulicama grada na Vrbasu održati 30. septembra. Ovako je naš grad nakon Tuzle postao drugi u Bosni i Hercegovini koji će organizovati ovakvu manifestaciju i na jednom mjestu okupiti sve one koji će na stazi od 21 kilometar pokušati pobijediti sami sebe.

Piše: Nataša Tomić

Nakon izuzetnog uspjeha prošlogodišnjih uličnih trka, Savez za rekreaciju i sport je uz pomoć BL Running Cluba omogućio da Banjalučani postanu domaćini još jednog polumaratona, koji će se ovaj put trčati noću. Prema riječima Vladimira Kuvalje, direktora Saveza za rekreaciju i sport, noćni polumaraton je specifičan po tome što se trči u strogom centru grada i po šetališnim zonama.

Foto baza

„Početkom prošle godine smo došli na ideju da napravimo jedan masovan rekreativni događaj, jer već deceniju organizujemo uglavnom profesionalne sportske događaje. Trčanje je sve popularnije kod nas, nismo napravili grešku kad smo došli na ideju da napravimo jednu atletsku uličnu trku od 1,3 km, 3 km i 5 km, što smo i uradili u septembru prošle godine, a to je bila Banjaluka Night Run. Trka je bila specifična jer se trčala po noći i u strogom centru grada. Odziv je bio neočekivano veliki, tako da smo odlučili da to uradimo i ove godine, s tim da smo proširili događaj na polumaraton. Ove godine će to biti Prvi noćni polumaraton u Banjaluci“, priča naš sagovornik, te dodaje da su prve reakcije izuzetno pozitivne.

„Imamo podršku, kako građana tako i medija, svi smatraju da je to odlična ideja, biće to nešto novo i vjerujemo interesatno“, navodi on.

U sklopu polumaratona će biti organizovana i trka za najmlađe učesnike u dužini od 1,3 kilometra,  Jelen Pivo Free Run odnosno trka u dužini od 5 kilometara, štafeta 3×7 te,  Dukat fit Half Marathon koji će se trčati stazom dužine 7 kilometara u tri kruga. Start i cilj su na Trgu Krajine, a  trka za najmlađe će započeti u 18 časova, trka od 5 kilometara u 19 časova,  a  početak polumaratonske i štafetne trke je zakazan za 20 h.

Svim takmičarima koji nisu iz Banjaluke će biti obezbijeđen i smještaj, a najavljen je i bogat propratni program, te koncert iznenađenja.

Da je ovakva vrsta događaja sve zanimljivija pokazuje i činjenica da ih se sve više organizuje. Ne samo da podstiču ljude da se  pokrenu, bave sportom i žive zdravijim životom, oni rade i na promociji sporta i  širenju svijesti o njegovom značaju.

„Uslovi za bavljenje sportom nikad nisu bili bolji, dugo sam u sportu i kao aktivan sportista mogu reći da su uslovi ti, samo je stvar u volji onih koji žele da budu vrhunski sportisti. Od rekreacije sve polazi, tako da će sljedeći naraštaji sigurno biti naš pravi pokazatelj rada i truda koji smo pokazali. Ovakvi događaji ne stvaraju sportiste, ali rade mnogo na popularnosti sporta“, zaključio je Kuvalja za eTrafiku.

Prijave za Junior Run i Jelen Free Run su besplatne, a ukoliko se prijave i izvrše uplate do 10. septembra 2017. svi zainteresovani će za polumaraton morati izdvojiti 30 KM, a za štafetu 70 KM. Nakon ovog datuma cijena učesničkog paketa za polumaraton će iznositi 40 KM a za štafetu 100 KM. Takmičarima Jelen Free trke će biti obezbijeđen i dodatni paket koji uključuje medalju i majicu po cijeni od 20 KM, odnosno 30 KM nakon 20. septembra.  Svoje učesničke pakete takmičari mogu preuzeti u prijavnom centru noćnog polumaratona ili na dan utrke na Trgu Krajine.

Na neku od utrka se možete prijaviti na sljedećem linku.

Napiši komentar