fbpx

Dodjelom „Zlatnog platana“, u ime nagrađenog glumca Franka Nera, režiseru Milanu Todoroviću, u Trebinju je svečano zatvoren Drugi Festival Mediteranskog i Evropskog Filma.

Primajući nagradu u ime Franka Nera, Milan Todorović, režiser filma „Mamula“, u kojem Nero igra jednu od glavnih uloga, prenio je pozdrave, ali i žaljenje Nera što i pored najveće volje nije bio Trebinju.

„U vašoj čudesnoj zemlji snimao sam dosta filmova, stekao dosta dobrih prijatelja, i u tom smislu nagrada koja mi se uručuje nije samo jedna od mnogobrojnih priznanja na polici, već je okupana emocijama“, navodi se u poruci italijanskog glumca.

Podrži eTrafiku

Uručujući nagradu, Peđa Milojević, selektor festivala istakao je da treba znati i cijeniti ono što je dobro.

„Ovaj festival je prije dvije godine imao svoje eksperimentalno izdanje, a ovo drugo izadanje je znak da smo prohodali. Obaveza je više za sve nas da ovaj festival održimo ne samo mladim naraštajima, već i svima onima koji dolaze u ovaj grad“, istakao je Milojević, pozdravljajući namjere Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da osnuje fimski centar.

„Po meni najlogičnije mjesto gdje bi trebao biti taj filmski centar jeste Trebinje, uprkos tome što je daleko od administrativnih centara, ali njegove mogućnosti i ljubav filmadžija prema Trebinju i Trebinjaca prema filmadžija najbolje svjedoči tome u prilog“, dodao je Milojević.

Svečanoj ceremoniji prethodio je film „Banović Strahinja“, režisera Vatroslava Mimice, a nakon same svečanosti prikazan je film „Mjesto zvano dom“, rediteljke Marije Duzo, dok je od 22.00 sata publika uživala u filmu „Dva čađava dana“, režisera Bena Pikeringa.

Podsjećamo da je „Zlatni platan“ uručen i glumici Mileni Dravić, koja je prije 55 godina svoju bogatu karijeru započela u Trebinju, igrajući u filmu „Vrata ostaju otvorena“, Františeka Čapa.

U okviru festivala prikazana su 23 filma iz 15-ak zemalja, u šest programskih cjelina. Takođe, prikazani su i filmovi koji su u okviru pomenutog festivala doživjeli svoje premijere kako za područje Republike Srpske i BiH, tako i za jugoistočnu Evropu.

Publici su se predstavili glumci Milena Dravić, Željko Kasap i Slavenko Knezović, te režiseri Sanja Živković i Milan Todorović. Projekciji filma „Halimin put“ prisustvovao je scenarista Feđa Isović.

Festival su organizovali su „Tangram centar“ iz Beograda, „Alpe-Adria kulturna mreža“ iz Beča i Javna ustanova „Kulturni centar“ Trebinje.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske i grad Trebinje.

nera platan tb (1)

nera platan tb (3)

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar