fbpx

,,Ko smo mi? Mi smo četiri cure koje su se skupile i odlučile rokat. Zveki nam lupa bubanj, Sara baca melodije na basu, Hanža roka rifove, a Tina milo pjeva. Volimo sve što vole mladi. Upravo smo doživjele prekretnicu, i stilsku i životnu. Uskoro stiže Halter Ego u novom ruhu!”, govore vesele djevojke iz zagrebačkog benda najavljujući spot za novu pjesmu “Reži me”.

Piše: Nataša Lazukić

Kristina Jelić (Tina), Zvijezdana Posavec (Zveki), Ivana Hanžek (Handža) i Sara Ponjan oformile su bend u maju 2014. godine.  Svaka od ovih djevojaka preferira različit muzički žanr što rezultira eksplozijom zvuka i novih ideja.

Foto baza

,,Halter Ego se oformio kada su Zveki i Sara napustile svoje tadašnje bendove, te im se priključila Tina na gitari i vokalu. Kao trojac smo super funkcionisale, a kada nam se neočekivano, dvije sedmice nakon našeg prvog nastupa ikad, priključila Handža na drugoj gitari – i bend je dobio potpun i žešći zvuk”, pričaju djevojke.

Najbitnije im je što uživaju u tome što rade i što se pri tome dobro zabavljaju, bez pretjeranog filozofiranja. To je i razlog osnivanja i moto benda, a svoju muziku opisuju kao halternativni punk’n’roll.

,,Bend je naš kreativni ispušni ventil. Svaka od nas preferira različiti žanr i smatramo da je naša muzika zlatna sredina svih tih različitih uticaja pa mi kažemo da je to mješavina popa, panka, roka i malo metala. Tekstove pišemo sve četiri pa je tako i tematika raznolika, ima tu svega – od ljubavne, socijalne pa do političke tematike”, govore one za eTrafiku.

Kada je u pitanju naziv njihovog benda, tvrde da su prethodno razmišljale da se zovu Cice Štos, a za Halter Ego nisu bile inspirisane zbog donjeg veša nego kada su naišle na citat sa Vukajlije koji ih je, kako kažu kroz smijeh, možda i najbolje opisao.

,,Halter ego – nekontrolisana i pretjerana potreba za dokazivanjem i pametovanjem kod djevojaka sa malim ili nikakvim grudima.”

Trude se održavati probe dva puta sedmično, a pred neku svirku to bude još češće.

,,Nekad proba zna proći kao piva u obližnjem kafiću, prije koncerata se posvetimo uvježbavanju repertoara, a kad neka od nas dobije inspiraciju onda radimo na novim pjesmama”, govore djevojke.

Do sada su objavile dva singla “Zet” i “A107 (Stani)” za čije snimanje i miks je zaslužan Vedran Kovačić Beli i Chicken Sound Studio.  Kada je u pitanju snimanje spota za novu pjesmu “Reži me” sa novog albuma, većinom su se same organizovale, ali pomagale su im im i kolege. Napravile su veliki zaokret što se muzike i tekstova tiče, odredile pravac djelovanja, ali ističu da neće sebi postavljati ograničenja.

,,Imale smo jako veliku podršku od naših kolega iz Cunami Crewa koji su nam dali prostor i opremu na korištenje. Danijel Tuškan iz karlovačkog benda Nipplesi nam je uskočio sa bubnjem za scene zajedničke svirke, i naravno čovjek iza kamere Toni Plutonij bez čijih živaca i sugestija ne bi ovako sve odlično ispalo. Spot je sam po sebi oblik umjetnosti te automatski može zainteresovati veći broj ljudi pa se tako mogu i otvoriti neke nove mogućnosti”, pričaju nam one.

Iako su bendovi sa ženskim članovima rijetka pojava na našim prostorima, to apsolutno nije od presudnog značaja. Ono što ih čini posebnim jesu njihova muzika i energija koju šire na sceni.

,,Pozitivna kritika je dobra, a konstruktivna još bolja. Sad ako se baš nekome nije svidjelo to što mi radimo, bože moj, svako ima pravo na svoje mišljenje. Sto ljudi, sto ćudi!”, zaključuju sagovornice, te dodaju da im je plan za budućnost svirati, svirati i samo svirati.

Napiši komentar