fbpx

Drugo festivalsko i prvo takmičarsko veče otvorila je predstava teatra Komedija iz Skoplja pod nazivom “Trudna priča”.

Piše: Sandra Ćurlić

Tekst Blagice Sekuloske, u režiji crnogorske rediteljke Lidije Dedović vodi publiku u blisku budućnost, u 2032. godinu. Radnja prati tri glavne heroine Lenče (Žaklina Petrovska), Nedu (Eva Skenderovska) i Cvetu (Elizabeta Stefanovska), svaku iz iz tri različite drame makedonske folkloristike koje, ujedinjene zajedničkom željom da postanu majke, posjećuju kliniku za vještačku oplodnju.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Kroz interesantnu scenografiju sa aluzijom na budućnost, Jelena Žugić u ulozi dr. Kate, obrazovane, emancipovane i savremene žene, vodi tri protagonistikinje kroz odlike i mjerila današnjeg doba.

Glavne heroine dolaze iz različitih razdoblja makedonske istorije, prebačene iz drama “Crnilo”, “Lenče Kumanovče begalka” i “ Makedonska krvava svadna” u trenutak sadašnjosti, sa mogućnošću da izbjegnu tragični kraj koje nosi originalna drama.

Kao protivteža ženskim likovima dolaze muški likovi iz originala – Osman i Spase, Boško I Doce, Ivan i Hristov koji nastonje da svoje izabrane vrate u originalne drame.

“Kad sam radila na ovom liku bilo mi je drago što je moj lik u ovoj drami (“Trudna priča”) bio u prilici da radi stvari koje mu nisu bile dozvoljene u originalnoj drami (“Crnilo”) koja se završava tragično. Ona ima ispravne moralne vrijednosti, zna šta je dobro, šta je loše ali nije zadovoljna jer ne može ništa da promijeni, što je u ovoj novoj drami bila u prilici. Uživam kada igram ovu predstavu i ne znam da li se to vidi”, govori Eva Skenderovska.

U humorističnom tonu prikazan je duboki vremenski jaz prošlosti i sadašnjosti, u pogledu tradicije i futurističkih shvatanja. Predstava donosi kritiku tradicionalnog shvatanja žene i njenog položaja u bračnoj zajednici ali i pitanje budućnosti, da li će svijet postati klinika za vještačko u svakom smislu, pa i za dramsku oplodnju?

Napiši komentar