fbpx

„Prva žena s FM JAM-a, da vas rastjera sa terena“, stihovi su koji na prvu loptu opisuju Sanelu Halilović, poznatiju kao Sassju.

Iskoristili smo priliku da prije koncerta u Banjaluci popričamo sa ovom poznatom Tuzlankom, koja je početkom marta objavila novu pjesmu i spot „No problemo“. U četvrtak, 16. marta, gostuje u banjalučkom klubu Fabrique, te najavljuje ludački provod.

“Slijede koncerti u Sarajevu i Banjaluci koje ćemo rasturiti i provest’ se ludački!”, kazala je ona za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Prisjetivši se svog prvog albuma “Taktički praktično” (2015), Sassja nam otkriva da nije očekivala ništa od njega, samo je pravila pjesme.

“Čuo me Ilko Ćulić na svirci u Mastersu u Zagrebu i pitao da li bih album izdala za Menart. Kantri i ja smo ustvari imali priličan broj neobjavljenih i nedovršenih pjesama, pa smo s tim otišli na sastanak i godinu dana kasnije se ta skupina pjesama zaokružila u album i izdala kao ‘Taktički praktično’”, priča nam Sassja.

Najdraža saradnja joj je pjesma sa Brkovima, a turneja sa njima za Sassju je nezaboravna. Do saradnje sa Remi iz Elementala i pjesme “Etikete” došlo je vrlo lako.

“Kontaktirala sam je, poslala joj muziku i objasnila ideju. Ona je dodala svoju misao, ideju i zajedno smo brzo zaokružile pjesmu. Sjećam se da je ona u razgovoru rekla ‘etiketiranje’, pa mi se odmah zalijepila inspiracija za refren. Svi mi svjesno ili nesvjesno lijepimo nekog drugog, samo treba stati i razmisliti zašto to radimo. Zašto nije u redu da to radimo”, govori Sassja za eTrafiku.

Kada je riječ o današnjoj hip-hop sceni u BiH i regionu, Sassji se dopada raznolikost nečega što je prije bio samo rap, a da li je to dobro ili loše svejedno joj je, jer kako kaže “publike ima za svakoga”.

“Ima tu i dalje takvog rapa, al se dodalo i trapa, folka, reggaea i ekipa koja je nekada mogla predstavljati jednu struju se raštrkala u više različitih pravaca”, govori, te dodaje da joj se ne sviđa element preglumljivanja.

“Nema tu običnih ljudi. Samo jebači, face, najbolji reperi s najboljim ženama, pištoljima, autima. Amerika smo i svi su s parama, a svima još mama kuha. Muka mi je od od takvih klinaca ustvari, treba im internet zabranit’”, smatra Sassja.

Zajedno sa  Frenkijem snimila je video spot u kojem govore o reformi obrazovanja u BiH. Sassjini tekstovi su društveno angažirani, ali  kada je riječ o društveno-političkoj situaciji, ona se zapravo trudi da je ne gleda.

“Mladi odlaze jer mogu, a ovdje ostaje prošlost i ‘kako se zoveš, odakle si?’. Bilo bi dobro da se više putuje unutar BiH, da se djeca iz Hercegovine na nekim ekskurzijama upoznaju sa onima u Banjaluci, djeca iz Bijeljine sa Sarajevom…Isto tako važi i za cijelu regiju. Moramo više učiti jedni od drugih, a ne jedni o drugima od nekih trećih izvora. Kod nas je sve mahala i trač, posao, industrija, politika a mediji najviše. Mediji su danas najopasniji u BiH, a zahvaljujući internetu svi smo novinari”, govori Sassja.

Pitanje koje se stalno povlači na ovim prostorima je zašto otići, a zašto ostati, o čemu je riječ i u njenoj “Njemici”. Sassja je ovdje još uvijek samo zbog proodice, a i kako nam govori ljudi ne odlaze odavde samo zbog para.

“Većina mojih prijatelja je imala posao u BiH, ali su se odlučili za Njemačku, a razlozi su sasvim pametni. I ja ću možda nekada otići iz istih razloga – nepoštivanje tvog rada, nemogućnost napretka, nesigurnost, neorganizirano školstvo, neorganizirano zdravstvo… toliko je ‘malih’ razloga koji ti svakodnevno uništavaju život poput recimo zraka i mraka u Tuzli preko zime.. Minimalna plata i staž – to je smisao života ovdje”, priča naša sagovornica.

Već nekoliko godina Sassja razdrmava scenu u regiji. Nosi i titulu prve žene s FM JAM-a. Kako kaže kroz smijeh, nije ona tu jedina žena, ali samo ona snima spotove.

“FM JAM je nešto što je veće od svakog od nas pojedinačno i treba da traje mnogo poslije nas. Imam zadatak na svoj način ojačati cijeli kolektiv, a naravno da to nosi i rizik i odgovornost, ali i čast. Fokusiram se na tu čast, ljubav prema muzici i kolektivu i radim svoje, mi smo silni i tako će i biti”, govori nam ona.

Sassja je u Banjaluci nastupila 2013. godine prije izdavanja albuma, a za ovaj koncert poručuje:

“U Fabriqueu ćemo se stvarno super provesti, izludovati u četvrtak pa onda u petak chill uz Vrbas.”

Jaka je na riječima, pa joj moramo vjerovati.

 

eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar