fbpx

Šta povezuje “Spavaću soba Miljanovićevih roditelja” i našu svakodnevnicu saznaćete ukoliko posjetite novu izložbu našeg poznatog umjetnika, Mladena Miljanovića, otvorenu večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci.

Riječ je o novom projektu Mladena Miljanovića koji predstavlja seriju radova nastalih u posljednje tri godine, a na izložbi je premijerno prikazano dvanaest radova podijeljenih u dvije cjeline.

Prva obuhvata radove u kojima dominiraju slika, tekst i zvuk, za koje umjetnik kao sirov materijal koristi dom u kojem je proveo djetinjstvo, dok u drugoj cjelini koristi umjetnost da fiksira probleme koji ugrožavaju svakodnevnicu.

Podrži eTrafiku

“Druga polovina izložbe zapravo tretira prostor društva i kulture kao jedan prostor spavaće sobe u kojoj se odvijaju razne perverzije, svađe, vođenje ljubavi, ali i novac se negdje u jastuku krije. Kao i u većina mojih ranijih radova imamo jedan intimni aspekt koji je meni mandat da se upustim u širi društveni kontekst analize kritike u društvu”, kazao je Miljanović.

Korisna izložba

“Ova izložba ne želi u svom estetskom aspektu da čini svijet ljepšim već boljim mjestom za život, iz tog razloga ona mapira određene probleme, prije svega potencijale konflikta u društvu i nudi određene mogućnosti njihovog prevazilaženja. Konkretno rad koji se bavi tom temom je ‘Crna rupa’ koji sam realizovao na relaciji puta Banjaluka – Sarajevo. Mapirao sam crtežom sve rupe (67) preko Kneževa do Sarajeva i one su zapravo u formi objekata u originalnoj veličini prikazane u vidu instalacije na zidu. Nisam se samo zadržao na tome, pa sam sve rupe zajedno sa radnicima zakrpio i asfaltirao”, dodao je Miljanović.

Foto tapeta – centralna tačka izložbe

Centralna tačka cjelokupne izložbe je foto tapeta koju su Mladenovi roditelji čuvali u svojoj spavaćoj sobi. Ona nikada nije bila stavljena na zid, ali ga je cijelo vrijeme tokom djetinjstva iritirala i privlačila.

“Uvijek je bila predmet neke neostvarene želje da umjetnik pogleda šta se tu nalazi i upravo ta ideja o idiličnom pejzažu i predmetu koji nikada nije postavljen, kao i soba koja nikada nije bila ostvarena je bila polazna tačka da Mladen ispriča vrlo potresnu i zanimljivu priču o svom životu i porodici. Pokretač je ljubav prema roditeljima i odanost koju osjeća prema porodici sa jedne, a sa druge strane tu je odanost koju osjeća prema prostoru gdje živi, jer izložba sadrži veoma prepoznatljive i bitne tačke našeg savremenog života. On je na sebi specifičan način ispričao prču BiH, ali se referiše na globalne probleme i zabrinjavajuće pojave koje svi primjećujemo (teroristički napadi, migracije). Izložba je ispričana na zanimljv medijski način i govori koliko savremena umjetnost danas dozvoljava umjetniku da izrazi svoje ideje”, rekla je kustos izložbe Sarita Vujković.

Na otvaranju izložbe koju je posjetio veliki broj Banjalučana, umjetnik je izveo i performans “Počasna straža”, a biće otvorena do 10. aprila.

eTrafika.net – Milica Kulić

Napiši komentar