fbpx

Izložba maketa, minijatura i diorama otvorena je u petak, 17. februara, u Muzičkom paviljonu parka Petar Kočić u Banjaluci.

Avioni, helikopteri, brodovi, tenkovi i kamioni, napravljeni vrijednim rukama članova brojnih maketarskih klubova iz BiH i regiona, predstavljeni su ovog vikenda u Banjaluci.

Maketari su specifična zajednica hobista koje veže ljubav prema plastičnim minijaturama pomenutih vozila, kao i entuzijazam u istraživanju njihove istorije. O ovom hobiju se malo priča jer kako kažu sami maketari – to je hobi koji nije za svakoga.

Podrži eTrafiku

Da bi bio dobar maketar prvo bi trebalo da se upoznate sa osnovama maketarstva, a zatim vidite da li imate strpljenja i volje da radite nešto kreativno. Član Maketarskog kluba “Kastel” iz Banjaluke Slobodan Lajić, nagrađivani BiH maketar, kaže da je ovo peta izložba koju organizuje ovaj klub.

“Na ovaj način želimo da privučemo što više članova i da pokažemo omladini kako je maketarstvo lijep hobi. Nažalost, kod nas ne vlada veliko interesovanje za maketarstvo, što nije slučaj u regionu. Oni imaju više mladih članova, mi imamo nekoliko dječaka koji rade sa nama. Takođe, nemamo sredstva niti donacije, pa da možemo organizovati ljetnju školu sa kojom bi se sigurno napravila veća reklama. Sami se finansiramo, od Grada smo dobili prostor gdje radimo i od Aero kluba ‘Sveti Ilija’ smo dobili prostoriju koju koristimo. Čak takmičenja i posjete drugim klubovima samo finansiramo”, izjavio je Lajić za eTrafiku.

Šta je potrebno da bi bili dobar maketar

“Morate imati veliku želju za stvaralaštvom i želju da nešto uradite svojim rukama. To je drugi svijet gdje odlutate i bez ikakvih opterećanja živite samo vi i vaša maketa. Kada uđu u svoj svijet, maketari se povuku i žive taj period iz kojeg grade makete”, dodaje Lajić.

Njegov kolega Nenad Momić iz Banjaluke kaže da ga maketarstvo zanima od djetinjstva.

“Izložio sam desetak radova iz oblasti avijacije. Izložbama i takmičenjima trudimo se da popularizujemo maketarstvo kod nas koje je u Srbiji i Hrvatskoj mnogo više zastupljeno”, kazao je Momić na otvaranju izložbe.

“Maketrstvo je široka tema, pa tako na izložbi možete vidjeti razne modele brodova, jedrenjaka, vozila naučne fantastike. Ako neko želi da se prijavi i postane naš član slobodno nam se može javiti”, rekao je Željko Grbić, jedan od organizatora izložbe.

Vrijednim maketarima želimo što više novih članova i uspjeha na takmičenjima jer je i maketarstvo na neki način promocija zajednice i našeg grada.

Izložba će biti zatvorena u nedjelju, 19. februara u 19 sati, a ako vas je ova priča zainteresovala da se i sami okušate u maketartsvu, sve potrebne informacije dobićete na Facebook stranici Maketarskog kluba “Kastel”.

eTrafika.net – Milica Kulić

Napiši komentar