fbpx

Promocija knjige pjesama Branimira Kršića “Govorne mane” održana je u srijedu, 15. februara u Art klubu “Prostor”, čime je nastavljen niz kreativnih dešavanja u Banjaluci.

Iako je publika navikla na ustaljene koncepte pjesničkih večeri, ovo je ipak bilo drugačije. S obzirom na to da Kršić ne voli medijsko eksponiranje, o njegovoj poeziji u stanu u Kordunaškoj ulici govorio je još jedan mladi pjesnik, Milan Rakulj, koji od početka prati Kršićevo stvaralaštvo.

Rakulj se prisjetio studentskih dana, kada je zajedno sa Kršićem po kafanama pisao stihove i tada shvatio da ima još ljudi koji se na neki način i dalje bore sa vjetrenjačama.

Podrži eTrafiku

“Branimir Kršić je pjesnik, a kažu da su pjesnici stariji od pisanja, da su rođeni kada i sam govor. Pisati o govoru, pogotovo kada to radi pjesnik stoga podsjeća na umjetnost radi umjetnosti. ‘Govorne mane’ su obmana, navlačenje čitalaca na tanak led, ukratko prevara sa predomišljajem. Ta prevara u Kršićevoj knjizi pojavljuje se u najmanje pet oblika – tematskom, persifikacionom, stilskom, emotivnom i suštinskom”, navodi Rakulj.

Na samom početku knjige, lirski subjekt o govoru, kao startnoj temi knjige, govori kao o ‘stipsi koja desni skuplja’. Razočaran u priču, taj lirski subjekt će se kasnije toliko raspričati i ogoliti da će ubiti samoga sebe. On će zapravo prestati da postoji – i nama će postati jasno da nas kroz sopstvenu zbirku vodi pjesnik koji pjeva o sebi i svijetu oko sebe. Maske brzo padaju i ostaje ogoljen čovjek sa dušom. Otkud tako nešto u vremenu kada su naši prsti i oči okupirani monitorima – ostaje nejasno, ali idemo dalje.

“Riječ je, dakle, o ispovjednoj i posvetnoj lirici kojoj teorija književnosti svojom hladnoćom ne uspijeva prići. Kršićeva lirika ispočetka ‘tumači knjige’ i nakon što zemlju nazove ‘korkom bjegunca’, a glavu ‘predmetom za glumačku probu’ biva posvećena rušiteljima, roditeljima, nerođenoj djeci. U tom momentu ova poezija udara u kost, a iz kosti mučki, kao što je govorio neshvaćeni nesrećnik polovinom devetnaestog vijeka Šarl Bodler, siše srž”, kazao je Rakulj na promociji knjige.

Branimir Kršić diplomirao je na odsjeku za Srpski jezik i književnost u Banjaluci. Objavio je tri knjige pjesama: “Obične pjesme” (2009), “Čertoreznik” (2012) , “Razgovor sa Stevanom” (2012).

“Prostor” nastavlja sa aktivnostima

Predsjednica udruženja Art kluba “Prostor”, Ena Mitrovska za eTrafiku kaže da u narednom periodu pripremaju brojne radionice za mlade.

“Danas nam počinje Lolina radionica kreativnog pisanja koju će voditi Brankica Raković, imaćemo i glumačku radionicu ‘Terapija’, zatim vikend radionicu sa Sašom Škorićem, dizajnerom iz Japana, slikarsku sa Selverom Begićem, kao i fotografsku, radionicu o redizajnu odjeće i o savremenom dokumentarnom filmu”, dodaje Mitrovska.

Informacije o radionicama možete pronaći na Facebook stranici Art kluba “Prostor”, koji se i dalje uglavnom sam finansira.

“Prošle godine smo uspjeli proći na projektu Ministarstva prosvjete i kulture RS, ali taj novac još nije uplaćen. Sada pišemo nove projekte. Krov fest planiramo da predložimo Japanskoj ambasadi jer je zaista riječ o uspješnom festivalu koji je okupio brojne građane”, izjavila je Ena Mitrovska.

eTrafika.net – Milica Kulić

 

 

Napiši komentar