fbpx

Povodom obilježavanja Dana Muzeja savremene umjetnosti RS, danas u Banjaluci je prezentovan Paviljon BiH na 57. Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji. BiH će ove godine predstavljati banjalučki umjetnik Radenko Milak sa projektom “University of Disaster”. 

Komesar Paviljona BiH je Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a za kustose projekta predloženi su Cristopher Yggdre, autor koncepta, švedski kustoski tim Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet koji će raditi u saradnji i uz podršku Hansa-Urlich Obrist-a uglednog švajcarskog kustosa i direktora Serpentine Gallery London.

Milakov projekat dijelom je realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom.

Podrži eTrafiku

Organizator cijelog projekta je MSURS, koji je u saradnji sa Radenkom Milakom i kustoskim timom odlučio da Paviljon BiH bude lociran u Palati Malipiero u kojoj je 2013. godine Bosnu i Hercegovinu na predstavljao Mladen Miljanović.

“Projekat čine dva dijela. U Veneciji ću predstaviti jedan, a drugi će biti predstavljen 2018. godine u Banjaluci. Tokom rada uključićemo i druge umjetnike, a projekat će prikazati katastrofe koje dolaze iz različitih polja , katastrofe za koje je zaslužan čovjek, usred svih turbulencija koje su se desile u svijetu zahvaljujući propasti kapitalizma. Danas se svijet bori sa ekstremnim terorizmom, ali bitno je da se o tome priča. Prije nekoliko godina radio sam sličan projekat u Kolumbiji i onda sam zapravo shvatio da je to tema koja objedinjuje sve ljude u svijetu i da je taj strah od budućnosti jedna vrsta nepovjerenja u sadašnjosti tako da smo pronašli više partnera koji žele da učestvuju u projektu. Ova platforma će uključivati umjetnike sa jedne, a intelektualce sa druge strane”, izjavio je Radenko Milak na prezentaciji bijenala održanoj danas u Banjaluci.

“Da bi dobio priliku da predstavljate zemlju morate da mnogo toga uradite tokom karijere,  ovo je samo jedna stanica na umjetničkom putu, za mene je umjetnost maraton koji  trčite tokom čitave karijere i naravno da mi je velika čast predstavljati zemlju u Veneciji”, dodao je banjalučki umjetnik.

„Veoma smo ponosni što nakon Mladena Miljanovića BiH opet ima predstavnika na bijenalu. Ove godine smo se odlučili za drugačiji vid projekta. Uključili smo umjetnike i arhitekte, projekat ima internacionalni karakter u okviru kojeg ćemo sarađivati sa raznim umjetnicima i kustosima koji su značaniji u današnjoj savremenoj umjetnosti. Zadovoljni smo što su oni prihvatili saradnju sa nama, vjerujem da će projekat biti uspješan i da ćemo dobiti pohvale kao i prošli put u Veneciji“, istakla je direktorica MSURS, Sarita Vujković.

Čeka se odluka suda u vezi zemljišta

Pitali smo direktoricu MSURS da prokomentariše trenutno stanje spora oko zemljišta u okviru Muzeja. Naime, ova značajna kulturna institucija bi mogla da ostane bez zgrade u kojoj se trenutno nalazi.

„Muzej nikada nije bio u sporu kada je u pitanju zemljište koje se nalazi oko zgrade, zgrada nije u okviru tog sudskog procesa problematizovana, taj spor se odnosi samo na zemljište, a nadamo se da će sve biti u redu i sada samo čekamo sudsku odluku“, istakla je za eTrafiku direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS, Sarita Vujković.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić kaže da će Grad podržati borbu za prostor.

„Naša svakodnevnica pruža inspiraciju umjetnicima sa ovih prostora, tema koju je Radenko Milak odabrao može se vezati i sa ovim objektom u kojem se nalazimo, a koji je sticajem različitih okolnosti u jednom periodu Muzej savremene umjetnosti, u drugom Autobuska stanica, a u trećem potencijalni poslovni prostor neke privatne firme, dakle divni kreativni haos koji daje mnogo mogućnosti za kreaciju. Tu sam nažalost i ciničan pošto se nalazimo u kući koja se i danas nalazi u sudskom sporu. Grad će podržati njen opstanak u smislu borbe za prostor koji je neosporno gradski, ali koji se različitim gimnastikama pokušava prevesti u nečiji privatni“, izjavio je Radojičić.

57. Venecijansko Bijenale umjetnosti biće održano od 13. maja do 26. novembra pod nazivom “Viva Arte Viva”, umjetnička direktorka, kustoskinja i autorka koncepta ovogodišnjeg Bijenala je francuska kustoskinja Kristin Masel (Christine Macel).

 

eTrafika.net – Milica Kulić

Napiši komentar