fbpx

Izložba slika akademske umjetnice Marije Bjelošević otvorena je sinoć u prostorijama Banskog dvora. Ovo je druga samostalna izložba mlade slikarke, a tema su šume. 

Marija je diplomirala 2015. godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, smjer slikarstvo, u klasi Vese Sovilja. Od treće godine studija radila je na ovom ciklusu slika, koji sadrži ukupno 20 slika, a 15 njih je izloženo.

Naziv izložbe „Boja upletena u misao“ potiče iz teksta profesora Siniše Vidakovića, koji prati ovu seriju slika još od njenog samog početka.

Podrži eTrafiku

„Ono što je karakteristično na slikama i na cijelom ciklusu jeste slikanje pejzaža, ali ne pejzaža viđenog golim okom nego je to jedan modernizovan pejzaž, koji je uokviren crnim crtežom. Međutim, ono što je dominantno na svim slikama je fovistički kolorit“, izjavila je Marija.

Inspiraciju za svoje radove nalazila je u lijepim sjećanjima iz djetinstva, na osnovu čega je i nastala prva slika, a sve naredne nastaju u sličnim trenucima. Posebnu zahvalnost Marija je uputila profesoru Vidakoviću, koji je ubijedio da je vrijeme da svoje radova predstavi javnosti, te da će komentari i kritike, inače stroge banjalučke publike biti sigurno pozitivni.

„Marija je uzela za temu pejzaž, jednu od najstarijih tema u istoriji umjetnosti. Ustvari, uzela je jedan fragment pejzaža, a to je šuma i počela da je obrađuje. Obrada te teme je mač sa dvije oštrice, jer je pejzaž uvijek slovio kao tema koja je ugodan osječak prirode za oko, a sad kad se umjetnici 20. i 21. vijeka uhvate u koštac sa tom temom, moraju da urade njeno osavremenjenje, što je jedan od najtežih zadataka“, izjavio je profesor Vidaković.

On je istakao dva ozbiljna segmenta, koje je autorka izložbe stavila u svoje radove, a to je sa jedna strane simbolički aspekt, koji se iščitava i daje neke dublje poruke i drugi formalni, koji je posvećen svim onim izumrlim romatičarima koji očekuju da ugodnost svojoj duši upotpune na jedan ovakav način i susretu sa ovim radovima.

Svi koji žele da pogledaju djela mlade slikare, mogu to da urade do 25. februara, do kada traje izložba.

 

eTrafika.net – Goran Cvjetković

Napiši komentar