fbpx

Povodom stotinu godina od rođenja Tibora Sekelja Evropski esperantski savez je 2012. godinu proglasio godinom ovog istaknutog esperantiste, a banjalučko esperanto društvo “La Mondo” večeras  je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci organizovalo svečanost u njegovu čast.

– Tibor Sekelj je bio poznati novinar, književnik,  istraživač, član Britanskog kraljevskog geografskog društva, član Akademije za Esperanto, počasni član Svjetske esperantske organizacije i u njegovu čast naše društvo se odlučilo na ovakav projekat jer je riječ o jednom velikom čovjeku, ističe potpredsjednik banjalučkog esperanto društva “La mondo” Mićo Vrhovac.

Vrhovac ističe da je ove godine održan niz manifestacija koje su posvećene Tiboru, u Subotici je održan i okrugli sto o njemu. U Banjaluci je gostovao sekretar evropskog esperanto saveza Zlatko Tišljar iz Maribora koji je održao predavanje na temu “Život i djelo Tibora Sekelja”. Tišljar je veoma dobro poznavao Sekelja jer su zajedno učestvovali u realizaciji mnogih projekata.

Foto baza

– Nakon predavanja otvorena je izložba knjiga koje je napisao Tibor Sekelj. Na taj način smo željeli da se predstavimo banjalučkoj publici, prvenstveno korisnicima ove biblioteke, dakle mladim ljudima, da upoznaju život i djelo ovog velikog esperantiste, ali i da nauče nešto o samom jeziku, rekao je Vrhovac.

Program je vodila Sonja Vrhovac, a nakon njegovog završetka prisutni su mogli da se posluže pićem i razgovaraju u prijatnoj atmosferi.

Društvo “La mondo” namjerava sljedeće godine da organizuje kurs esperanto jezika za početnike, kao i seriju predavanja na Univerzitetu, srednjim i osnovnim školama i to na još jedan jubilej – 125 godina postojanja ovog međunarodnog jezika.

– Dogovorena je i promocija poznate esperantiskinje iz Beograda Tereze Kapiste, a nadamo se da ćemo otići  i na Međunarodnu školu esperanta u Slovačku, zaključio je Mićo Vrhovac.

 

 

rTrafika.net – O. Tešić/foto: N. Vasiljević

Napiši komentar