fbpx

„FBI: Dosije Tesla“ naziv je nove multimedijalne predstave Neleta Karajlića. Sa Goranom Marićem, koproducentom ove predstave poznatijim kao Malkolm Muharem, složio se da bi bilo zanimljivo o Nikoli Tesli napraviti jedan ovakav spektakl. Pošto je njegov život bio poprilično bogat, biografija nije dolazila u obzir.

Kako Karajlić ističe, Tesla je čovjek o kojem se mnogo piše, ali malo zna.

„Za takvu jednu biografiju o Tesli bilo bi potrebno mnogo televizijskih epizoda, ali sam ja na sebe uzeo ulogu da pronađem jednu formu, da to stavim na daske. Naša ideja je bila da prikažemo Teslu i cjelini, jer ga u ranijm djelima takvog nema“, rekao je Karajlić.

Foto baza

Otkriva tako nekoliko detalja jedne kriminalističke priče u čijem je centru patolog Nik Nelson, koji po nalogu FBI prikuplja podatke o preminulom naučniku, o kome do tada ne zna ništa. Jedan od zanimljivijih detalja je da se pjesma „Tamo Daleko“, koju je Tesla tražio da mu sviraju na sahrani, prožima kroz predstavu.

„Ne znajući o kome se radi, Nelson ulazi u špijunsko-kriminalistički vrtlog, u kome su mnoge tajne službe zbog podataka o Teslinom radu na oružju. Jedini koji je Nelsonu mogao da pomogne je Tesla, ali to kako mu je pomogao, moraćete sami da vidite“, kaže Nele, koji u predstavi tumači upravo ulogu Nelsona.

U skladu sa tematikom predstave, ono što ovu predstavu razdvaja od klasičnih pozorišnih komada je korištenje visoke tehnologije. Korištenje 3D mapinga i pet velikih ekrana u sklopu virtuelne scenografije, Karajliću kao reditelju dopustilo je da pravi takozvane filmske rezove, bez dugog čekanja na promjenu scene. Predstava „FBI: Dosije Tesla“ biće izvedena u ponedjeljak, 26. decembra u banjalučkoj dvorani Borik.

„To je bio moj cilj kao autora, da napravim nešto što bi bilo miješanje dva umjetnička medija, filma i pozorišta. Cijela priča je takođe u stihu rađena, prije svega zato što stih izgovorenoj riječi daje uzvišenost i ozbiljnost. Riječ sklopljena u stihu ne umire“, dodaje on.

Ističe da je pozorište praktično prisiljeno da tako reaguje tehnički, jer bi inače preraslo u muzejsku postavku, te da se u predstavi ne bave „žutom štampom“ i špijunskim pričama o Tesli, već isključivo njegovim svjetonazorom, te koriste uglavnom ono što je on sam u prošlosti pisao o sebi.

Po Teslinom priznanju, čak devet puta je bio na ivici smrti, upravo iz svoje radoznalosti. Poznato je da je pokušavao da diše pod vodom, te skakao sa visina u dječačkim pokušajima letenja. Manje je poznato da je takođe bio veliki ljubitelj poezije, kao i da je upravo on preveo prve pjesme Jovana Jovanovića Zmaja koje su objavljivane u Americi.

Radeći sa Nikolom Rakočevićem, koji tumači lik Tesle, Nele ističe da mu je neprestano objašnjavao kako je Tesla bio romantik, te da njegove izjave imaju jasnu ritmiku i stih.

„Mene je interesovala potpuna Teslina ličnost, dakle ne samo nauka i dio vezan za žutu štampu. Kada neko toliko voli poeziju, ja znam koliki je on kapacitet u bilo kom domenu ljudskog djelovanja. Da je igrao tenis, on bi bio Nole, da je bio hirurg, on bi bio DeBejki, jer to su sile koje je on u sebi imao. Da je želio da bude sveštenik, vjerovatno bi bio patrijarh“, kaže Karajlić, dodajući da ljudi poput Tesle, koji preskoče liniju između odličnog i najboljeg, imaju talenat da budu najbolji u bilo čemu, te da je samo pitanje čime će se baviti.

Teslina želja za naukom je bila tolika da je ocu postavio ultimatum kada je bio zaražen kolerom. Bilo mu je ili umrijeti, ili postati naučnikom. Srećom, njegov otac je to prepoznao i dozvolio mu da sam odabere svoj put.

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar