fbpx

Da i ekonomisti mogu biti kvalitetni pisci pokazuje primjer Ognjena Tomića (25) iz Brčkog, koji je  izabrao  literarni rad umjesto  kancelarije i  beskonačnog niza brojeva.

Iako se književnošću ozbiljnije počeo baviti tek prije tri godine, želja da piše je u njemu čučala još od desete godine. Tek se 2013. godine odvažio da svoju pripovijetku ’Djeca sudbine’ pošalje na konkurs Srpske biblioteke u Londonu, a od tada je pripremao i sadržaj svoje prve zbirke pripovjedaka koja je izašla 2015. godine pod nazivom ’Apolonov jauk’.

„To je bio težak period, jer sam pisao ne znajući da li će iko objaviti, prepoznati i pozdraviti takvo štivo. Da nisam imao taj podstrek i vjetar u leđa, ni sam ne znam kada i da li bi ova knjiga ugledala svjetlo dana. S tim na umu, naravno da je mladim neafirmisanim piscima teško, konkretni savjeti se ne dobijaju lako, naša zemlja zaostaje za drugim zemljama u smislu izdavaštva, to na sopstven način čini stvari još težim. O finansijskom aspektu neću ni govoriti. Računi se moraju platiti i bilo bi dobro da možete da pokrijete te stavke svojim radom, ali u književnost se nikada i ni u kojem slučaju ne treba upuštati iz takvih pobuda. Moram još naglasati da sam i danas, striktno govoreći, još uvijek na početku i u literanom smislu sam  tek  ‘prohodao’. Odustajati nikada ne treba, vrata se otvaraju kada se najmanje nadate i to zaista jeste tako. Kad-tad će ‘pročepiti’“, govori Ognjen za eTrafiku.

Foto baza
ognjentomic-2
Foto: Nataša Tomić

A da on nije odustao pokazuje i činjenica da trenutno promoviše svoj prvi roman koji je nazvao ’Lovac’.  Djelo se bavi egzistencijalnim pitanjima i na veoma neobičan način spaja mitologiju, istoriju i sadašnjost. Kako se naše društvo nalazi na društvenoj i duhovnoj raskrsnici, potrebno je otkriti istinski smisao života i  uloviti nove vrijednosti. Roman oslikava društvo koje  pred kriminalom i nepotizmom  pada na koljena, ali pisac ne gubi nadu, u knjizi se nazire optimizam i odlučnost koje pozivaju na akciju i djelovanje.

ognjentomic-4
Foto: Nataša Tomić

„Knjiga je slojevita, sve je to postavljeno u sadašnjem ambijentu, sa namjerom da natjeram čitaoca da se zapita šta ona/on lovi? A u tom traganju, šta vi lovite? I šta je vrijedno lova uopšte? Kakav je život vrijedan življenja? Time se u srži bavi ova knjiga, i ta pitanja povezujem sa aktuelnim okruženjem i stanjem stvari koje nas okružuje, i onim nasleđem i bremenom koje vučemo“, nastavlja naš sagovornik i dodaje da je naše društvo idealno za pisce, zbog velikog broja kompleksnih tema koje bi u svojim djelima mogli obrađivati.

Knjiga je predstavljena i na ovogodišnjem sajmu  u Beogradu i izazvala  je veliko interesovanje i pozitivne reakcije.  Sam Ognjen je iznenađen ovako pozitivnim prijemom i tvrdi da su mu podjednako važna mišljenja i kritičara i čitalaca.

„Mišljenja kritičara svakako jesu bitna, ali smatram da je njihov značaj izjednačen sa mišljenjem čitalaca. Sve je to opet, u najmanju ruku relativno, jer zavisi i od toga kakvi su i jedni i drugi. Za pisca je oboje bitno, ali stvaranje je intiman čin i pisac treba slijediti svoj put, a vrijeme će pokazati da li je to bilo valjano ili ne – kao što će o tome rasuditi i gore pomenuti.“

Kako je i u književnosti osjetan sve veći uticaj interneta i elektronskih medija, ne može se poreći  značaj koji oni vrše na promociju i prodaju književnih djela. Sve veći broj pisaca se odlučuje da svoja djela izdaje i u elektronskoj verziji ili da ih barem reklamira putem ovih sredstava komunikacije. I Ognjen je uvidio  njihov značaj pa planira izdati svoja djela u elektronskoj formi.

„U tome nema ništa loše, internet je sjajan ako ga znate koristiti. Ono što moram da istaknem je da nemamo kulturu masovne kupovine časopisa te vrste koju ste spomenuli, što bi umnogome pomoglo razvoj kulture. Sve je to povezano. Kupujte kulturne časopise, ali svakako pratite i sadržaj na internetu. Zašto se ograničavati“, pita on.

Svoj roman ’Lovac’ Ognjen Tomić je predstavio i u Banjaluci u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke. Promociju ovog djela će nastaviti do februara a već nam najavljuje i naredno – riječ je o još jednom romanu ’Bojkot’ koji bi trebao ugledati svjetlo dana tokom naredne godine.

 

eTrafika.net – Nataša Tomić, Naslovna: Nataša Tomić

Napiši komentar