fbpx

Nadomak autobuske stanice u Banjaluci, u ulici Željeznička kolonija, nalazi se niz starih baraka, načete zubom vremena i prirodnim nepogodama. Sve su jednolične, osim jedne. Estetski ne mnogo drugačija od većine, ali svojom pričom svakako da. Ona je dom Jiu Jitsu kluba ’’Minotaur’’.

Jiu Jitsu ima i drugi naziv – samoodbrana. To je izuzetna borilačka vještina, veoma specifičan način borbe i posebno kod djece izaziva veliku pažnju, naročito djevojčica. Kroz ovu vještinu djeca razvijaju motoriku, samopouzdanje, stiču radne navike, disciplinu i samokontrolu.

„Klub je osnovan 2007. godine,  i zamišljen  je kao udruženje građana Banjaluke, od tada treniramo po okolnim sportskim salama u Banjaluci. Unazad tri-četiri godine se nalazimo na istoj adresi. Prije toga trenirali smo u Osnovnoj školi Vuk Karadžić, potom u jednoj sportskoj hali na Petrićevcu, a sada smo stacionirani ovdje”, počinju priču za naš portal osnivači i treneri ovog šampionskog kluba Milan Savičić i Nebojša Babić.

Foto baza

minotaur-11

Nebojša je trener grupe početnika od pet do 10 godina, dok Milan trenira napredniju grupu od 10 do 15 godina starosti, dakle tamičarsku, mada se i u mlađim kategorijama nađe poneki takmičar. Klub broji 50 članova, od koji su 30 takmičari, među kojima je sedam do deset reprezentativaca koji se takmiče za reprezentaciju Republike Srpske. BiH savez još uvijek nije formiran, ali im je dozvoljen izlazak na međunarodna takmičenja kao RS-BiH.

„Treninzi se održavaju tri puta sedmično za obje starosne kategorije. Klub nema stalnog sponzora, sve finansiramo iz sopstvenih sredstava, prikupljenih članarina, imamo neke jednokratne pomoći od nekih pravnih subjekata koji najčešće podrže naše odlaske na takmičenja i slično. Najveću pomoć imamo od grada koji nam ustupi sportsku dvoranu Borik za naš Vidovdanski turnir. Prepoznali su naš rad jer taj turnir egzistira već osam godina i uvrstili su ga u kalendar sportskih aktivnosti grada, samim tim dobijamo i neku pomoć koja je nama svakako od velikog značaja”, kaže Milan dodajući kako oni nisu fudbaleri, košarkaši ni odbojkaši tako da njihova djeca koja imaju balkanske i evropske medalje u nekim starijim kategorijama nisu toliko zapažena. Tokom posljednjih osam godina imali su osam prvaka Balkana u svim starosnim kategorijama, a to se  prati tek toliko koliko se mora.

minotaur-7

Uprkos velikom broju pehara i medalja, skromno ali ponosno naglašavaju da je njihovo najveće dostignuće nešto posve drugo.

„Naš najveći uspjeh je prvenstveno što smo veliki broj djece sklonili sa ulice. Fokusiramo se da stvaramo zdravu sredinu kod naše djece. Na samom početku prije desetak  godina  bilo nas je samo deset i krenula je ta priča. Bilo koje dijete koje je došlo u naš klub ili je došlo na dva treninga i otišlo jer se nije uklopilo u tu sredinu, ili je došlo i ostalo. Za ovaj sport neophodna je dobra motorika, svaki sport ima svoju psihologiju, individualni posebno, dosta djece ne uklopi se tim nekim parametrima i osobinama, ali ipak ostanu zbog društva, zdrave sredine i dobre atmosfere iako nisu za ovaj sport. Već imamo preko 20 medalja i sa balkanskih i sa evropskih takmičenja. Klub je ujedno višestruki prvak BiH unazad pet godina, tako da je Minotaur trenutno najuspješniji klub u Jiu Jitsu savezu Republike Srpske, a samim tim i BiH jer ona nema krovnog saveza”, ponosno ističe Nebojša.

minotaur-1

U poplavama koje su 2014. godine pogodile Republiku Srpsku, stradale su i prostorije kluba, ali uprkos  veoma teškoj situaciji u kojoj su se našli, pomogli su i svojim kolegama u Doboju, koji su takođe bili pogođeni prirodnom  katastrofom.

„Bilo je trenutaka kada smo mislili dići ruke od svega ovoga, mada to ne bismo nazvali odustajanjem, samo smo se trebali boriti još više, prošli smo takav period gdje je naše klupske prostorije u poplavama 2014. godine bukvalno odnijela voda. Kad smo tada smogli snage da izađemo iz tog problema, sve ostalo činilo se malim, a od posljedica poplava još uvijek se oporavljamo i revitalizujemo prostorije. Od grada nismo dobili nikakvu pomoć, direktno smo bili pogođeni tim poplavama, zapisnik je napravljen, ali nikada ništa. Kada smo vidjeli našu djecu koja stoje iza nas, naše rezultate jer i mi smo mnogo godina bili takmičari, onda čovjek jednostavno ne može sav trud odbaciti kao da nikada ništa nije postignuto, ali prevazišli smo to, i sad smo još snažniji nego što smo bili”, objašnjavaju Milan i Nebojša.

minotaur-3

Klubovi iz svih zemalja okruženja imaju odličnu saradnju, to je preraslo u bratsku ljubav i podrška je obostrana. Bilo gdje da odu tretirani su maksimalno profesionalno, i to je poštovanje koje su razvili kroz sve godine poznanstva i saradnje. Posebno su ponosni na svog mladog reprezentativca.

„Naš Sergej Bunić je šampion Balkana. Prošle godine kod nas u Banjaluci je bilo organizovano Balkansko i Svjetsko prvenstvo za kategoriju do 15 godina i Balkansko prvenstvo za sve ostale kategorije. U kategoriji od devet do 11 godina Sergej je sa svojih devet osvojio tu prvu medalju, kao najmlađi prvi put je ušao u tu kategoriju, i ove godine je tu medalju odbranio na Kipru. Sergej je unazad dvije godine najperspektivniji takmičar Jiu Jitsu saveza i kao takav on ima pravo na određenu stipendiju, međutim primanje iste se svodi na ’rekla-kazala’. Međutim imali smo do sada i naših stipendista koji su pravo na iste ostvarili određenim rezultatima”, ističe Milan.

minotaur-10

Istinska ljubav prema sportu ih je zadržala da su i dan danas dio njega, to je  stil života koji prenose na omladinu pokušavajući da ih nauče pravim vrijednostima, i nastojeći da od njih izgrade samopouzdane ličnosti, koje će se odgovorno odnositi prema društvu.

„Mi smo u savezu i aktivno radimo od 2000. godine isključivo ovaj sport, iako smo se prije bavili i drugim borilačkim sportovima. Od 2002. do 2008. godine smo se aktivno takmičili, obojica imamo medalje sa evropskih kupova, sa balkanskih prvenstava. Milan je radio kao trener reprezentacije, ja aktivno sudim. Imam kontinentalnu A licencu, tako da smo ostali i pored vođenja kluba na određenim funkcijama u savezu.  Posvetili smo se djeci. Poručili bismo svoj djeci da se bave sportom, to prvenstveno, nebitno koja vrsta sporta, da nisu na ulici, u kafanama, ali isto tako pozivamo sve da se priključe šampionskom timu, timu Minotaura, jer ako hoće vrhunske rezultate u borilačkim sportovima to će ostvariti kroz naš klub”  rekli su za eTrafiku Nebojša i Milan.

 

eTrafika.net – Zorana Stojičić

    minotaur-8

Napiši komentar