fbpx

Definiciju mode teško je rastumačiti, jer kako Milan Galović navodi (Doba moderne i rađanje novog pluralizma, Tekstil) ona je „…za čoveka sredstvo identifikacije i socijalizacije, simbolička komunikacija, obaveza prestiža, predmet užitka i  primenjena umetnost“.

Upravo u duhu pomenute raznolikosti, studentkinja Filološkog fakulteta Mirna Samardžić (23), odlučila je da izgradi svoj mali svijet mode, kreiran po njenoj mašti i mjerama.

„U više navrata sam imala poteškoća sa odabirom željene modne kombinacije i u tim trenucima dolazila bih na ideju da počnem da šijem“, govori ona.

Podrži eTrafiku

Njena realizacija započinje prije tri godine kada se prvi put okušala u krojačkim vodama.

„Kako nisam imala prethodnog iskustva sa krojenjem ili šivanjem početak je samzvrk-kreacije-2im tim bio otežan, ali zanimljiv. Uz nesebičnu pomoć porodičnih prijatelja koji se bave tekstilnom industrijom stekla sam osjećaj za rad na mašini, tehniku i vremenom rutinu“, navodi Mirna.

Njen rad, predvođen željom da sebi stvara neobične i svojstvene modne kombinacije, ubrzo postaje poznat pod imenom „Zvrk“.

„Moje prijateljice su postale i moji prvi modeli tako što sam počela da im svoje kreacije uručujem u vidu poklona. Uskoro sam na njihov nagovor napravila Fejsbuk stranicu kao najjednostavniji način da predstavim svoj rad sa nadom da će biti prepoznat i od strane drugih“, kaže Mirna.

Tako je „Zvrk“ postao utočište mnogih kreacija u štihu ženske kolekcije. Kako to obično biva, inspiracija za rad joj pretežno nadolazi u trenutku kada je posvećena nekom drugom poslu. Tada joj bilo kakva podloga služi za nacrte i predstavu kreativnog nereda koji potom u što kraćem vremenskom intervalu dobija svoj materijalni oblik.

Ističe i da je veoma zadovoljna potražnjom kao i pozitivnim iskustvima sa dosadašnjim kupcima. Ipak njen brend je zadržao prvobitne okvire i u njemu se nalaze isključivo njene kreacije.

„Ne šijem po narudžbama i dostupno je samo ono što je prikazano na stranici, naravno uz mogućnost dogovora oko određenih detalja. ‘Zvrk’ je odraz mog pogleda na modu i ljubavi prema njoj i mjesto gdje pronalazim istomišljenike i stvaram nova poznanstva“, dodaje ona.

Iako podijeljena između profesije i hobija, u stalnom letu od učionica do radnji sa tekstilom, porudžbine uvijek stižu na vrijeme. Kako navodi, iako u našem gradu, nažalost, ne postoji mjesto na kojem mladi mogu naučiti ovaj zanat, postoji mnoštvo tutorijala na internetu putem kojih je i sama učila.

eTrafika.net – Sandra Ćurlić

zvrk-kreacije-3 zvrk-kreacije-5   zvrk-kreacije-8 zvrk-kreacije-9  zvrk-kreacije-11 zvrk-kreacije-1

Napiši komentar