fbpx

Prošle su čak tri decenije od kada je objavljena prva epizoda kultnog stripa “Dilan Dog”, a riječ je o priči “Zora živih mrtvaca”.

Ovaj strip-junak rođen je davne 1986. godine od oca Ticijana Sklavija i objavila ga je izdavačka kuća “Serđo Boneli editore”. Dilan je dobio ime po poznatom engleskom pjesniku Dilanu Tomasu, a lik po slavnom glumcu Rupertu Everetu.

Otkako je strip izašao, nakon samo par brojeva doživio je veliku svjetsku slavu. Od 1986. godine do danas broj čitalaca je čak blago opao u Italiji, ali to nije uticalo na to da ovo bude jedan od najprodavanijih i najpopularnijih stripova u domovini, a i šire.

Foto baza

Scenaristi i crtači su se vremenom smjenjivali, ali je duh stripa ostajao isti. Ovaj strip ima i veliki kulturni uticaj, čak je dva puta oživljen i na filmskom platnu, a dodatni kuriozitet mu daje činjenica da ga je čitao čak i Umberto Eko.

Dilan Dog je siromašni istraživač noćnih mora koji je nastanjen u Londonu. Jedan od njegovih zaštitnih znakova je odeća koju nosi i uvijek je ista: crvena košulja, crni sako i plave farmerke. Nakon smrti svoje supruge Lili Konoli on kupuje dvanaest identičnih kompleta. Kraće vrijeme radio je u Skotland Jardu gdje mu nakon odlaska, njegov biši šef, inspektor Blok ostaje dobar prijatelj. Živi sa svojim prijateljem Gručom u Craven Roud 7 ulici, u stanu prepunom zastrašujućih figura sa zvonom koje ne zvoni već urliče.

Blok i Dilan često jedan drugom pomažu u rješavanju slučajeva. Blok je racionalniji od Dilana i često odbacuje objašnjenja o natprirodnom. On je star ali sposoban policajac čiji je vrhunac snova da se domogne penzije.

Groučo živi i radi sa Dilanom kao njegov pomoćnik. Njegova neuobičajena i šašava ličnost pomaže u smirivanju zlovolje kod Dilana.

Agencije

Napiši komentar