fbpx

Odrastao je uz rijeku Ukrinu i ističe da je plivanje njegova velika ljubav još od djetinjstva. Miro Vasić (27) iz Dervente svestrani je sportista, a plivanju pridaje posebnu pažnju. Prošle godine je u sastavu reprezentacije Specijalne olimpijade BiH putovao u Los Anđeles na Ljetne olimpijske igre gdje je osvojio dvije medalje, srebro na 25 m i bronzu na 50 m slobodno.

Mirini uslovi za treniranje su skoro pa nikakvi. Plivanje može da trenira samo ljeti, jer Derventa nema zatvoren bazen. I pored toga, uspio je postići zavidne rezultate. Počeo je trenirati 2006. godine, a ubrzo su uslijedila prva takmičenja i uspjesi. Zlato je donio već sa prvog učešća na Olimpijadi u Italiji 2006. godine.

„Plivanje je moja najveća ljubav. Odrastao sam kraj rijeke i vrlo rano sam počeo da plivam. Sve slobodno vrijeme provodim kraj Ukrine“, rekao je Vasić.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Prije tri godine osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju „Sportskih igara Oaze i Specijalne olimpijade BiH“. Tada je postavio dva državna rekorda, čime je izborio nastup na Evropskim olimpijskim igrama koje su se 2014. održale u Antverpenu. Iste godine je bio kandidat Sportskog saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske. „Glas Srpske“ mu je tada dodijelio plaketu za izuzetne rezultate u sportu za invalide.

Njegova najuspješnija godina je bila 2015. Pored osvojenih medalja, našao se među 10 najboljih sportista RS koje je birao „Glas Srpske“.

„Presrećan sam rezultatima u Los Anđelesu. Nadao sam se bar jednoj medalji, ali sam se kući vratio sa dvije. Malo mi je nedostajalo da budem najbrži u disciplini 25 metara, ali prezadovoljan sam i srebrom. Medalje sam odmah okačio na zid svoje sobe i svaki put kada ih pogledam čini mi se da sijaju kao zlato“, istakao je Vasić.

Prije dvije godine njegove uspjehe stipendijom su nagradili i iz Ministarstva porodice, omladine i sporta. Veliku pomoć dobija i od kolega iz „Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih osoba ‘Sunce’ Derventa“, ali i iz „Sportskog saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica RS“.

Osim plivanja, bavi se atletikom, skokom u dalj i stonim tenisom. Derventa ni za atletiku nema adekvatne uslove, ali ga to nije spriječilo da na prošlogodišnjem prvenstvu saveza „MeNeRaLi“ u atletici koje je održano u Banjaluci osvoji dvije zlatne medalje, jednu u trčanju na 100 m, a drugu u skoku u dalj.

Vasić je osnovnu školu po specijalnim uslovima završio u Derventi, a u Banjaluci je izučavao zanat pekara.

eTrafika.net – Snježana Aničić

Napiši komentar