fbpx

Nastupanje u sklopu manifestacije „Živjeti slobodno“ za bend Artan Lili predstavlja odgovornost i obavezu da u ime slobode pjevaju u slavu onih koji su svoj život dali za nju. Kako za eTrafiku govori Bojan Slačala frontmen, vokal i basista ove grupe, nastup na banjalučkoj Akvani će biti od srca i jako glasan, u skladu sa potrebama.

Kako navodi Slačala sadašnja postavka benda funkcioniše sjajno.

“Svi nosimo neka iskustva iz prošlosti kojima se ponosimo, ali je ovo jedna nova priča koja ide svojim tokom, na opšte zadovoljstvo”, govori on.

Foto baza

Za muzičku scenu i publiku u Srbiji i zemljama regiona Slačala smatra da je na održivom minimumu i da se borba nastavlja.

“Sistem koliko god da je loš i kontraproduktivan prema nama i kulturi uopšte, i dalje ne uspijeva da uništi sve zdrave (mlade) mozgove. Trudićemo se da zajedno u emancipatorskom smislu povećamo i održimo njihov broj!”, poručuje Bojan.

Artan Lili jedan je od bendova tzv. Bigz scene. Bigz je postao radni prostor za mnoge umjetnike kada se dovoljno raspao da nisu znali šta bi drugo sa njim, pa su ga počeli izdavati.

“Bigz je prije svega sjajna arhitektonska zaostavština Beogradu. Umjetnici su pohrlili unutra i pretvorili ga u nešto svoje, ispostaviće se veliko. Ruku na srce,  ima tu svega, i dobrog i lošeg, ali nek nam dugo živi Bigz…” govori za eTrafiku Slačala.

Nakon prvijenca “Artan Lili”, na red je došao i njihov drugi album “New Deal”, sa kojeg je singl “Ono što te neće” opravdao očekivanja fanova. Ovaj bend uveo je i nešto novo na naše prostore. Riječ je o sukcesivnom objavljivanju pjesama, odnosno izbacivanju jedne po jedne pjesme.  Prema Bojanovim riječima, time se ostvaruje princip sveprisutnosti na sceni i u medijima, što je dobitna kombinacija. Singlovi sa drugog albuma se trenutno pripremaju i čekaju svoj red na objavljivanje.

Jednako pažnje članovi Artan Lilija posvećuju i tekstovima i muzici i videima, što ih i čini multimedijalnim bendom. Oni znaju da su u očima i ušima publike sve ono što im ponude, i zato su za njih sve stvari jednako bitne. Njihovi tekstovi šalju snažne poruke, a u nekim situacijama pjesme su pokretački dio.

“Svi znamo koliko su slikari, pjesnici i kompozitori revolucije bili zaslužni za čitav pokret. Zanimljivo je takođe koliko su revolucionari imali sluha za umjetnost, što je danas nezamislivo u ovoj poplavi vlastodršnog primitivizma i neukusa, ali tješi me činjenica da je sve krug događaja koji se ponavlja u ljudskoj istoriji, pa tako i to. Sa druge strane, ako Hendriks, Džeger ili Lenon nisu uspjeli da zaustave rat u Vijetnamu, šta mi onda da odgovorimo na pitanje da li umjetnost može da promijeni svijet? Sigurno da može olakšati muke kroz koje i pojedinac i društvo u cjelini prolaze – znači eliksir života!”, smatra Slačala.

Kada govorimo o muzičkoj industriji, borba je konstantna. Prema njegovim riječima, nema razlike u probijanju na tržište nekad i danas, problemi su isti.

“Mi smo svoj život posvetili ovakvom (sub)kulturnom aktivizmu i samo mi znamo koliko je teško, ali i lijepo. Sami smo izgradili  privilegiju da se bavimo najljepšim poslom na svijetu”, govori nam Bojan.

Artan Lili se kroz ono šta radi bori sa svakodnevnicom i svim onim što muči malog čovjeka. Najvažnije je naći svoj način borbe i kako nam Slačala za kraj razgovora poručuje – “Ne dajte svoje ideje, snove i ambicije, one su vi!”

 eTrafika.net – Anja Zulić, foto – Romana Slačala

Napiši komentar