fbpx

Dragan Nikolić, jedna od najvećih glumačkih zvezda s prostora bivše Jugoslavije, koja nas je napustila juče, imao je toliko upečatljivih uloga da je teško i prebrojati ih.

U prvoj velikoj ulozi zablistao je kao Džimi Barka, sezonski radnik labilnog morala koji pogine, ne stigavši da nađe svoje mjesto u društvu i životu (što je osobina i mnogih njegovih kasnijih likova). Taj film je u mnogim anketama filmskih kritičara proglašavan za jedan od tri najbolja filma stvorena na prostorima bivše Jugoslavije.

Ovaplotivši legendarni lik mladog prevaranta, secikese i zavodnika djevojaka i žena iz uboge provincije i periferije normalnog života, obojivši ga nehotičnim humorom i diskretnom samoironijom, Nikolić je već ovim junakom najavio svoje buduće glumačke kreacije – palanački sanjari, vječiti gubitnici, šarmeri na prvu loptu, mladići koji žive tu pored nas, a ponekad i u nama.

Foto baza

Mladog prestupnika Stevana – Stiva igra u filmu “Mlad i zdrav kao ruža” Jovana Jovanovića. Njegov lik se bavi „pozajmljivanjem“ (tada zvaničan izraz za krađu) kola i iskorišćavanjem djevojaka. Ubrzo počinje i da ubija ljude. Novca je sve više, ali onda dolazi do susreta sa policijskim inspektorom (igra ga Aca Gavrić) koji mu nudi saradnju… Uskoro, on postaje jedan od šefova beogradskog podzemlja i medijska zvijezda. Ponaša se bahato i puca po gradu, živi u hotelu…

Na kraju filma Stevan izgovara: „Ja sam vaša budućnost“, čime predviđa sunovrat društva.

Jedna od njegovih najčuvenijih uloga je mladić iz beogradskog predgrađa Flojd, automobilski trkač u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobjedi na važnoj trci, a da bi u tome uspio, mora da odloži služenje vojnog roka. U tome mu pomaže Mile (Bogdan Diklić), bubrežni bolesnik, koji umjesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspjeva, kao što ne uspjeva ni izbjegavanje braka sa „službenom“ djevojkom Šiljom (Gorica Popović), koja je zatrudnila. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja – na isparaćaj u vojsku dolazi mu samo Mile.

https://www.youtube.com/watch?v=OCtn_vvrz0M

U kultnom ostvarenju “Ko to tamo peva” igrao je pjevača šlagera (bez sluha), koji šarmira svježe udatu ženu (Neda Arnerić).

U prvom “Balkan ekspresu” igrao je Popaja, ali je u nastavku odustao od dalje saradnje zbog uloge Pavla Isakovića u filmu “Seobe” reditelja Aleksandra Petrovića. Zamjenio ga je Aleksandar Berček.

Dragan Nikolić bio je i učitelj u dirljivom filmu “Idemo dalje”. Njegov lik, partizan, dolazi u tek oslobođeni gradić u Srbiji. Njegova ratna “pedagogija” sudara se sa starim metodama rada u školi. Djeca su, naravno, uvijek uz svog učitelja, iskrenog druga.

Kao Prle u “Otpisanima” bio je sušta suprotnost Tihom (Voja Brajović) – duhoviti, brbljivi provokator. Taj tandem zauvijek je osvojio srca publike.

Napiši komentar