fbpx

Deseti međunarodni filmski festival Kratkofil Plus neće biti održan u julu 2016. godine.

Nakon devet uspješnih izdanja, Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus prestaje sa radom.

Razloga je mnogo – gotovo isto onoliko koliko ih je bilo i za pokretanje Kratkofila 2007. godine, kad je izgledalo da filmska umjetnost ima sigurno mjesto u budućem kulturnom razvoju našeg društva. Ipak, svi razlozi se mogu svesti na nekoliko nesrećnih okolnosti – nepostojanje vizije razvoja kulture, skoro potpuno odsustvo interesa za projekte iz oblasti kulture, apsolutna tendencija ka komercijalizaciji kulturnih događaja,  te sistematsko smanjivanje logističke i finansijske podrške Kratkofilu Plus.

Podrži eTrafiku

Filmski festivali zahtijevaju kontinuiran razvoj svih programskih cjelina i praćenje savremenih tokova. Predstavljaju platformu za promociju i razvoj domaće kinematografije i napreduju u društvima koja njeguju, vole i ulažu u film.

Naše društvo je, trenutno, poprilično daleko od toga. Upravo ta distanca onemogućava dalji razvoj Kratkofila Plus, njegove potencijalne nove programe, industry segment, edukaciju, produkciju.

Grad Banjaluka je posljednjih nekoliko godina gotovo ignorisao projekat, dajući minimalnu, svakom novom izdanju sve manju, podršku i time stavio do znanja organizatorima da nema interes za projekat,  koji je prije svega najviše posjećivala banjalučka publika.

“Do  2016. godine organizovano je devet izdanja festivala, prikazano preko hiljadu kratkometražnih i dugometražnih filmova iz cijelog svijeta, producirano 11 aktivističkih dokumentarnih filmova kroz projekat PUNCH, od kojih 5 u međunarodnoj koprodukciji. Najmlađi autori su kroz projekat Junior snimali igrane, dokumentarne i ekperimentalne filmove. Kratkofil je nastojao da bude mjesto razmjene, druženja, učenja, dobre zabave.  Nadamo se da smo u tome  i uspijeli i žao nam je što više nismo u mogućnosti da takvo mjesto i održimo. Hvala svima koji su dijelili našu viziju i ljubav prema filmu  sve ove godine. Do nekih lakših vremena za kulturu i umjetnost, filmskim autorima želimo mnogo novih i posebnih filmova”, kažu iz tima Kratkofila.

 eTrafika.net

Napiši komentar