fbpx

Šta rade dva studenta, vojnik, željezničar i nezaposleni inženjer informatike na tavanu, na vrh brda? – HARD CORE!

Vladan Đurđević Džudža (bas gitara), Bojan Kikić Kika (ritam gitara), Marko Paravac (solo gitara), Mirza Aljić (bubnjar) i Nemanja Dujković Dujak (vokal), članovi su novopečenog hard core-metal benda u usponu, “The Last Drop”, iz Doboja.

Iako ovi momci pojedinačno imaju djelimično različita interesovanja u svojim životima, jedna je stvar koja ih objedinjuje u harmoničnu cjelinu – ljubav prema hard-core muzici.

Upravo iz te ljubavi uspijevaju da se organizuju bar jednom sedmično, te izdvoje par sati kako bi održali probe, da bi bili što spremniji i uvježbaniji za svirke koje im slijeduju.

Ne spriječava ih čak ni činjenica da je mjesto gdje se probe održavaju, udaljeno od grada i do sat vremena mukotrpnog pješačenja uzbrdo, a ovaj put otvorili su vrata svog tavana i ekipi portala eTrafika, te pristali da nam nakon odslušane probe, na kojoj smo, svakako, uživali, kažu i nekoliko riječi o sebi.

„Dijeleći isto razmišljanje, način života i ljubav prema muzici, okupili smo se krajem jeseni 2011. godine u ’Juvenis-u’ sa idejom o bendu koji će nam ’sačuvati glave u ovom ludom svijetu’. U početku, bend je radio obrade pjesama od bendova koje smo slušali, razni metal, hard-core, punk i crossover bendovi. Prvu postavu benda činili su Bojan Kikić (gitara i vokal), Vladan Đurđević (bas gitara) i Mladen Trifković (bubanj). Naredne godine dolazi nam Marko Ristić kao novi vokal, i Đorđe Bukvić iz banjalučkog benda Flintstoners, kao druga gitara. Prvi nastup je bio već u ljeto 2012. na Juvenis Summer Festivalu u Doboju. Nakon nekoliko nesuglasica bend napuštaju Mladen, Marko i Đorđe, a njih mijenjaju Mirza Aljić, bubnjar Preborna i Perishmenta, Marko Paravac, kao druga gitara i Nemanja Dujković, kao novi vokal. Trenutno bend radi na autorskim stvarima i polako se priprema za prve studijske snimke, kao i za nastupe“, vidno umoran poslije probe, progovorio je Džudža, basista i tekstopisac ove grupe, i najpričljiviji član benda.

„Inspiraciju za pisanje tekstova pronalazimo najviše u realnosti koja nas okružuje. Pišemo i pjevamo i o tome kako se osjećamo u pojedinim trenutncima, o životu, ljubavi, druženju.. Uopšteno, o svemu tome što vidimo i čujemo, te o načinu kako to mi sami doživljavamo. Muzika, međutim, nema tačno definisan žanr, iz razloga sto je sastav benda što se tiče toga raznolik, ali najviše vučemo na neki crossover hard core – metal bend.“

Do sada imaju devet završenih autorskih stvari – The Last Drop, Prayer, Brother Of Mine, Preborn, Children Of Neverland, Fuel Your Fire, Fly, Mind Insanity i From Another World. Pjesma Prayer, snimljena telefonom na probi i okačena je na na YouTube kanal, nemojte propustiti da je poslušate.

Iako bend postoji već dvije godine, zbog skoro nikakvog interesovanja grada Doboja za mlade bendove, i muzičku scenu uopšte, do sada su imali samo jednu svirku, u ljeto 2012. godine na Juvenis Summer Festivalu, sa koje, nažalost, nose loše uspomene. Uprkos tome što se nerado prisjećaju tog iskustva, Džudža je pristao da nam opiše šta im se tačno tamo dogodilo.

„Prvu svirku imali smo 18. avgusta 2012. godine, na Juvenis Summer Festivalu u Doboju, zajedno sa još dva benda, Kayser Tanz Trio iz Dervente, i sveopšte poznatim, SARS-om iz Beograda. Prvi put smo nastupali u svom gradu i nismo tražili nikakve pare, nego čisto simbolično, zatražili smo besplatno piće to veče za članove benda, što nam je nakon toga i obećano. Nakon što je svirka završila, piće nam je bilo uskraćeno, i to ne samo nama, nego i ostalim bendovima. Osim toga, imali smo problema i što se tiče opreme i ozvučenja. Morali smo sami da donosimo svoju opremu, a da nas prethodno o tome niko nije bio obavijestio. Bukvalno smo mi, umjesto kadra koji je to trebao da organizuje, iznijeli sve na vlastitim leđima. Organizacija je bila čista nula, kao i odnos ljudi, ne samo prema nama, nego i prema ostalim bendovima. Nula. To je bilo nešto najgore na čemu sam učestvovao i više nikad ne bih takvo nešto ponovio.“

Međutim, uprkos lošem iskustvu, mladi koreri, u saradnji sa par bendova iz Doboja, planiraju da sredinom septembra ponovo sviraju u svom gradu, ali ovaj put, organizaciju ne prepuštaju nikom drugom sem sebi. S obzirom na to da već imaju dovoljan broj autorskih pjesama, u skorijoj budućnosti planiraju da za početak izdaju barem singl, a ako bude vremena i mogućnosti, i prvi album.

„Bend do sada ima dvanaest autorskih pjesama, od koji smo uradili devet. Ostale koje nismo završili u potpunosti, imaju i instrumentale i tekstove, i samo čekaju probe i dalji rad, a samim tim će i uskoro bit gotove. Nemamo tačno određenog kompozitora, svi radimo zajedno, i najbolje stvari koje smo do sad napravili nastale su upravo zajedničim radom na probama. Što se tiče podrške, uglavnom je to lokalna, jer nažalost, nismo još svirali nigdje van Doboja. Većinom nam stižu pozitivne kritike, i ovim putem želio bih da se zahvalim svim drugarima i dobronamjernim kritičarima, bendovima Preborn, Flintstoners, Ink Crew i Juvenisu, i svima koji cijene naš rad i trud!“

Za kraj, članovi benda odlučili su da nam ispričaju zanimljivu anegdotu koja im se svakodnevno dešava tokom proba.

„Marko Paravac, gitarista benda, tuče nas na probama, i to nek’ se zna! Uzbudi se do te mjere da nam svima uvrće ruke i pravi poluge. Nije zezancija, nekad ga toliko ponese adrenalin da mu veće zadovoljstvo predstavlja to što tuče članove benda, nego što svira. Zasad mu opraštamo, ali vidjećemo dokle će moći tako“, dodali su kroz osmijeh svi članovi benda, naravno, osim Marka, koji je ovaj put izostao sa probe.

Iako se tokom probe osjetilo odsustvo solo gitare ovog mladog pružnog radnika, koja bi u potpunosti dočarala snažni hard-core metal zvuk, prsti i ruke prisutnih članova benda ovaj put ostali su na broju.

eTrafika.net – Aleksej Đurđević

Napiši komentar