fbpx

Aleksandar Kuzmanović i Đorđe Pivnički iz Srbije dugogodišnji su putnici koji su obišli veliki dio naše planete. Svoja iskustva odlučili su da uobliče u knjigu i izdaju je pod nazovom “Paket aranžman? Ne, hvala!”, koju su promovisali večeras u Američkom kutku u Banjaluci.

Kako kažu, na neka mjesta su išli i jedan i drugi, a doživljaj o njima im se u velikoj mjeri poklapa. Ipak, banjalučkoj publici Kuzmanović je kazao da ga je Grčka razočarala, dok Pivnički ističe da je to destinacija koja se mora posjetiti, ali ne turistički već istorijski dijelovi, naročito Peleponez. Kuzmanović u knjizi govori o putovanjima u Španiju, Portugal, Italiju, Sloveniju, RS, Tajland i Ujedinjene arapske emirate, a za Lisabon kaže da je ostavio najsnažniji utisak na njega.

“Tamo je opušten način života, nema trke, stresa i infarkta. Samo more i lagano…”, navodi on, dodajući da za njega Banjaluka i Lisabon stoje jedno naspram drugog.

Podrži eTrafiku

paket aranzman knjiga (4)

Radi se o individualnim putovanjima, bez posredstva putničke agencije, što se može zaključiti i iz samog naziva knjige.

“Odbijamo paket aranžman i putujemo u samostalnoj režiji. Neka putovanja su bila poslovna, a neka godišnji odmori ili kombinacija. Putovanje i upoznavanje drugih mjesta i običaja u značajnoj mjeri poboljšava i naše društvo jer vidimo da na drugim mjestima postoje iste stvari i isti problemi, ali i drugačija rješenja od onih koje mi imamo”, kaže Kuzmanović.

paket aranzman knjiga (2)

Đorđe Pivnički u svom dijelu stavlja akcenat na boravak u Južnoafričkoj republici tokom devedesetih godina.

“To je bio jedan specifičan doživljaj i ja sam se potrudio da ga opišem što je bolje moguće, iz moje lične percepcije da prenesem boju, ugođaj i osjećaj”, govori on, te dodaje da je putovanje stil života, a ne statusni simbol.

paket aranzman knjiga (1)

“Za putovanje je potrebna volja, upornost i kreativnost, a novac je najmanji problem”, zaključuje on.

Izdavač knjige je Narodna biblioteka “Ivo Andrić” iz Čelinca, Biblioteka “Imprimatur”.

eTrafika.net – Vanja Stokić

2 Komentara

Napiši komentar