fbpx

Peti Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije održan je danas u Banskom dvoru. Pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović i Vesne Šouc koncert je otvoren kompozicijom „Carmen suite“, te nastavljen kompozicijama sa repertoara svih svjetskih simfonijskih orkestara.

Dirigentica Vanesa Kremenović kazala je da su se karte prodale doslovno za pet minuta.

„Znam da je ogromna zainteresovanost publike i ja im se ovom prilikom zahvaljujem što nam daju toliko povjerenje, što toliko žele da dođu, da to čuju i vide“, izjavila je ona.

Foto baza

novogodišnji-koncert-5

Dirigentica iz Beograda Vesna Šouc izrazila je zadovoljstvo što se ponovo vratila u Banjaluku, gdje je 1999. godine održala svoj prvi koncert u Banskom dvoru.

„Želim da naglasim koliko je važno za muzičku javnost da se njeguje zvuk simfonijskog orkestra i da se maksimalno podrži profesionalni muzički život“, završila je.

novogodišnji-koncert-4

Pijanista i profesor klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Arsen Čarkić izjavio je da osjeća veliko divljenje za ljude koji organizuju ovakve koncerte uprkos krizi i tome što novca za kulturu uopšte nema. Naglasio je značaj klasične kulture kao temelj za druge kulture.

„Da bismo imali dobru alternativnu kulturu, punk kulturu na kraju krajeva, mi moramo imati klasičnu kulturu kao temelj bilo čega“, kazao je on, te dodao da postoji duhovna glad i žeđ za kvalitetnim sadržajima i kod nas.

Marija Šestić predstavila se publici kompozicijom „Let it snow“. Naglasila je da je ovo bitan projekat za grad Banjaluku i dodala da „svi sa velikom ljubavlju ulažemo u kulturu ovog grada.“

Koncertu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

eTrafika.net – Tanja Kasapović, foto – Svetlana Grbić

Napiši komentar