fbpx

Na evropskom takmičenju European Art Awards Inesa Balić (25) osvojila je drugo mjesto, a za portal eTrafika govori o svojoj ljubavi prema umjetnosti i narednim planovima. 

Ova mlada umjetnica rođena je i živi u Bihaću. Završila je Gimnaziju i Srednju umjetničku školu, a nakon toga i Bosanski jezik i književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću. Kako nam kaže, umjetnost je oduvijek voljela.

“Uvijek sam voljela umjetnost, slikala sam, pisala poeziju, glumila… Upisala sam nakon osnovne škole, uporedo sa gimnazijom i umjetničku školu, i valjda sam se tada počela usmjeravati više ka likovnoj umjetnosti”, govori nam ona.

Foto baza

Takmičenje European Art Awards okupilo je umjetnike iz osam država Evrope, a pošto je prvi put učestovala na nekom međunarodnom takmičenju, nije se nadala uspjehu. Kao nagradu dobila je set uljanih boja.

“Bilo je mnogo odličnih radova, raznih tehnika i tematike, baš zbog jake konkurencije nisam se nadala velikom uspjehu. Nisam još uvijek probala svoj novi set, iako imam puno planova i ideja koje jedva čekam realizovati.”

Nagrađeni crtež
Nagrađeni crtež

Grafitne olovke i ugalj jesu neke od tehnika kojima se Inesa služi prilikom slikanja, a akvarel joj je najveći izazov. Najduže je slikala sliku bijelog konja.

“Najčešće radim grafitnim olovkama ili ugljem, volim igru svjetla u crno-bijelom, uvijek me iznova oduševi neka crno-bijela fotografija i inspiriše me za novi crtež. Najveći izazov trenutno mi je akvarel, u koji sam zaljubljena već nekoliko mjeseci, i nadam se da ću jednog dana znati uraditi dobar akvarel. Najduže sam možda crtala sliku bijelog konja, pošto je baš velik format i nikad nisam bila zadovoljna, pa sam se vraćala  nekoliko puta na crtež.”

ines balic (1)

Do sada je učestvovala u više izložbi, dok trenutno priprema samostalno izlaganje. Svoje radove prodaje putem stranice Inesa Balić Art, ali ističe da je od umjetnosti gotovo nemoguće živjeti.

“Sa Umjetničkom školom sam svake godine izlagala, a nakon toga sa ULUB-om i likovnom kolonijom za djecu centra ‘Duga’. Prodajem neke svoje slike i radim po narudžbama, ali trenutno iz ove perspektive mogu reći da je od umjetnosti u BiH teško, gotovo pa nemoguće živjeti. Zavisi o kojoj vrsti umjetnosti je riječ, ali u globalu, umjetnost i umjetnici u današnje vrijeme se sve manje cijene.”

Kako kaže, uzore mijenja iz godine u godinu, jer nikada nije dugo fascinirana jednim umjetnikom ili načinom rada, a uglavnom su to slikari hiperrealizma. Kada je riječ o planovima za budućnost, Inesa ističe da ih ima mnogo, te da je optimistična i ushićena zbog njih, ali ih ne bi otkrivala dok se ne počnu realizovati.

eTrafika.net – Neda Malinović

 ines balic (2) ines balic (3) ines balic (4) ines balic (5)

Napiši komentar