fbpx

Nedavnim koncertom u Tuzli, ozvaničen je povratak tuzlanskog benda “Terusi” na muzičku bh. scenu. Kako nekad, tako i sad. TEhnološko RUdarski StudentI (“Terusi”) – u sastavu generacije od 50 do 70- ih koje veže vječno mlad duh, a gdje su iskustvo i mladost dobitna kombinacija.

Koliko poznajete grupu “Terusi” i njihovu priču koja se veže za davnu 1964.? Kakva je istorija benda i sudbina te 2001. godine kada su se potpuno nestali sa balkanskog muzičkog neba?

Nakon 2001. i raspada “Terusa”, Bato Kostić i Mustafa Muće Sušić zajedno sa Vladimirom Furdujem (Elipse, Korni grupa), Sinanom Alimanovićem (Indexi) i Mladenom Majkićem (BQB) prave grupu “Crossroads” – simbolično “Raskršće” zbog Tuzle kao mjesta okupljanja članova benda iz Beograda, Tuzle i Sarajeva. Ali jedna greška je preokrenula stvari.

Podrži eTrafiku

– Prije prvog nastupa, koji je u stvari bio jedan jam session, Sinan Alimanović je u svojoj najavi rekao “Rockstars” umjesto “Crossroads”, pa je tako ostalo zabilježeno i u medijima, a na kraju je tako ostalo i ime benda do njegovog raspada za Novu 2013. godinu – rekao je Mustafa Muće Sušić, član i predstavnik “Terusa” u razgovoru za eTrafiku.

U tom sastavu izdat je i jedan album pod nazivom “Idemo dalje”, ali “Rockstars” nije nije imao izgleda za opstanak.

– Kako je ta grupa nastala, tako je i raspuštena – navodi Sušić i kaže kako je nakon toga ponovo otvorena priča o grupi “Terusi”, jednom od najstarijih rok bendova na ovim prostorima.

Sumirajući utiske sa nedavnog koncerta, izrazili su zadovljstvo nastupom i reakcijama na njega, a posebno time što nova publika dobro prihvata stare kompozicije Bate Kostića u novim aranžmanima.

13- godišnji Bata Kostić i trema

Prisjetimo se sastava i članova koji su prolazili kroz bend u starim i novim vremenima.

– Danas “Terusi” čini relativno mlada ekipa muzičara iz Tuzle. Jedini članovi iz posljednje postave “Terusa” su Bato Kostić i ja, a Bato je jedini od početka i kroz sve faze “Terusi” benda. Bio je, ustvari, oslonac cijele grupe, kao izvođač, kompozitor i aranžer – priča nam Muće Sušić.

________________________________________________________________________________________________________________
Prva postava Terusa: Saša Mioković – vokal, Zoran Paki – bas i vokal, Miodrag Bato Kostić – solo gitara, Mustafa Mufo Hadžiefendić – bubnjevi i Dodo Križan – ritam gitara. Zoran Paki i Mufo Hadžiefendić više nisu među živima. Mufo je svirao u posljednjoj postavi 2001. godine.

Kroz bend su prošli mnogobrojni muzičari: Besim Smajlović (najduže pjevao u Terusima, od 72. do raspada), Suad Džonlagić, Peđa i Savo Martinović, Rešo Arnautović, Đoko Gavrić, Adnan Delić i mnogi drugi.

Aktuelnu postavu čine Bata Kostić (gitara), Mustafa Sušić (bas), Danijel Slavuljica (vokal i gitara), Želko Divjak (gitara), Asim Horozić (klavijature) i Sead Hukić (bubnjevi).

________________________________________________________________________________________________________________

 Zanimljiva priča se veže za ovaj bend u njegovom prvobitnom sastavu i Batu Kostića. Naime, kao tadašnji najmlađi član, sa svojih svega 13 godina, Bata Kostić je imao jako veliku tremu, prepričava Mustafa Sušić, te nije imao hrabrosti da se okrene ka publici prvih nekoliko nastupa…

Album nije ugledao svjetlost dana

Nažalost, njihov album nikada nije izdat, snimljeno je ukupno šest studijskih pjesama, a kada smo pitali o nedaćima koja su ih pratila i šta je spriječilo bend da snimi više materijala, evo šta kaže Sušić ispred “Terusa”

– To je problem svih grupa iz tog vremena. Studije, JNA, poslovi, i, naravno, problem je što članovi nisu mogli stisnuti petlju i otići u veći centar i definitivno se posvetiti grupi i muzici….Nismo izdali album, ali neke kompozicije koje smo snimili Bato je kasnije iskoristio sa Yu grupom za albume “Među zvijezdama” i “Samo naprijed, guraj, guraj”.

Sušić dodaje kako treba uzeti u obzir da su to sedamdesete godine i vrijeme kada grupe koje nisu bile iz tadašnjih velikih centara i nisu mogle napraviti “bog zna šta”.

 Da ostavimo negativnosti po strani, kao najljepše momente sa bendom izdvajaju druženje sa kolegama iz drugih bendova od Slovenije do Makedonije, jer kako kažu, ono je uvijek bilo “dobro, kvalitetno i korisno”.

Do 2001. godine, kada se bend povukao, nastupalo se svuda na prostoru Balkana. Nakon toga, desio se momenat u kom su osjetili da se sve treba “zatvoriti” na izvjesno vrijeme i tako su i učinili.

Danas smo svjedoci nekih drugih momenata i ponovnog povratka “Terusa”. Svirati nekad i sada, za njih nema velike razlike.

– Danas je čak veći entuzijazam, prije se išlo nekako po inerciji, na mišiće. Danas je ipak stečeno lijepog ikustva, a entuzijazma ne manjka.

“Terusi” u Banjaluci, da ili ne?

– Mi bismo rado održali koncert u Banjaluci, prelijep je to grad. Naravno, za naš dolazak je potrebno da nas neko pozove na gostovanje… Inače, naša turneja po BiH je otvorena varijanta, tako da planiramo po mjesec, dva unaprijed par svirki i tako formiramo plan turneje – kaže Sušić i dodaje da nema više onog ranijeg neizlaženja iz kombija po mjesec dana. A i sada…

– Sada smo u fazi smo kada tražimo ozbiljnog menadžera, jer predstoje I neka audio i video snimanja, dakle treba nam neko ko će se ozbiljno prihvatiti tog posla, pa će to što radimo sigurno dobiti na težini.

Ipak, vrijeme nosi neizvjesnost. Ljubav je tu, ozbiljan pristup muzici – tu, ali opstanak “Terusa” je prepušten vremenu, okolnostima i, naravno, nama.

eTrafika.net – Vedrana Džudža

Napiši komentar