fbpx

Dubrovčanin iz Herceg Novog, Dušan Mandić, muzikom je počeo da se bavi iz hobija kao student, povučen srednjoškolskim “ljubavnim jadima”.

Ovaj kantatutor se muzikom bavi od 2008. godine. Njegov prvi “singl” bio je provokativna pjesma o jednom profesoru sa njegovog fakulteta, koji je snimio u studiju radija “Jesenjin”. Pošto je koristio nadimak, profesor nije saznao ko je napisao pjesmu, dok mu Dušan nije lično odsvirao na kraju studija, i tako ga, kako autor kaže, šokirao u kabinetu.

Do sada je izdao dva albuma. Prvi album izdao je sam, kao undergroud i taj album  nosio je naziv “Galebov napad”. Snimljen je 2010. godine, i na njemu se nalazi pjesma “Trebinjska bez broja” posvećena njegovoj velikoj ljubavi iz srednje škole. Kako priča, upravo je ta pjesma “utabala njegov put do publike”.

Podrži eTrafiku

Drugi unplugged album nosi naziv “Zadnji Vojnik Rokenrola” i on je rađen u saradnji sa Marijom Božić, koja je njegov menadžer za BiH, i sa Radetom Bulatovićem, generalnim menadžerom.

“Spefičnost albma je što osim gitare i vokala nema drugih instrumenata, a tu je i dizajn. Disk izgleda kao minijaturna LP ploča”, navodi Dušan Mandić.

Najveći uticaj na njegovo stvaralaštvo i bavljenje muzikom ima crnogorski muzičar Miladin Šobić. Pored njega, veliki uzori su mu i Eric Clapton, Sting, Cat Stevens.

“Moja pjesma ‘Miladinov trag’ nastala je nakon što sam ozbiljnije uplovio u muzičke vode. Ovom pjesmom sam želio reći da ću nastaviti tamo gdje je on stao. Nikako nisam htio reći da želim da budem njegova kopija, jer je kopirati Šobića svetogrđe, a ujedno i nemoguća misija”, priča nam Dušan i dodaje mišljenje da je dobro imati uzore, ali zadržati svoju karakternu crtu u muzici.

“Ne treba se stapati sa uzorima, već ih koristiti kao osnovu, i raditi nešto drugačije.”

Uglavnom pjeva o ženama. Najveća vrijednost pjesama koje piše, ističe Dušan, leži u iskrenosti. Sve ih je lično doživio, pa ih zatim pisao, komponovao i snimao.

“U početku sam imao za cilj da dotična dama iz ‘Trebinjske bez broja’ čuje moju pjesmu. A onda sam rekao sebi ‘Nije život jedna pjesma’, i cilj koji se održao do dan danas postao je ozbiljan autorski rad i stvaranje sopstvene publike.”

Kada se tek pojavo, naišle su razne reakcije, jer njega pojava bila, kako kaže, pomalo neobična, kako ponašanjem pred kamerama, tako i po zvuku koji je donio. Pred kamerama je uvijek spontan, ističe ovaj kantatutor, a zvuk koji je donio totalno je odudarao od modernog tona kakav se danas sluša.

“Ovo je bio mač sa dvije oštrice. Urednici su nerado puštali moje pjesme, jer je zvuk bio pomalo “nazadan”, ali mi je takođe istog trenutka i stvorilo jednu bazu slušalaca koji su nakon 80-ih ostali uskraćeni za takav zvuk, i žarko su ga željeli nazad.”

Prvi autorski koncert je imao u Zvorniku, a navodi da je zainteresovan da održi koncert u Sarajevu i Banjaluci.

Ono što mu predstoji trenutno jeste Zvorničko Kulturno Ljeto, jedna od najvećih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

“Jedva čekam da vidim rijeku Drinu ljeti, kao i da razmijenim iskustva sa zvučnim imenima koja nastupaju na pomenutoj manifestaciji iz godine u godinu.”

Početnicima u muzici sa razmijevanjem poručuje:

“Kada razni mediokriteti počnu da vam “rade o glavi” to je prvi znak da ste nešto postigli, jer nekome smetate. Većina ne izdrži pritisak i povuče se, međutim upravo tada treba nastaviti. U tome je caka.”

Dušana možete podržati i pratiti putem njegove Fejsbuk stranice, a nemoje zaboraviti poslušati i neke od njegovih pjesama!

eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar