fbpx

Izložba akademskih slikara Ferdija i Mersuda Selmana pod nazivom “Tepisi” otvorena je sinoć u Banskom dvoru u Banjaluci. 

Na radovima braće Selman zastupljeni su različiti motivi, pa tako Ferdi preferira plavu boju i motive mora, dok rad njegovog brata Mersuda obilježavaju romski motivi, sa naglašenom tematikom žena u romskoj zajednici.

“Plava boja u mojim radovima simbolizuje iskrenost, samouvjerenost i slobodu. Mogu se naći figure u raznim potezima, figure u morskoj praznini, začuđene, nekako odlutale u mislima, portreti rađeni uz kameru, portreti čitavih porodica koji uživaju na izletima. To je jednostavno moja sloboda, ono što istinski volim”, kazao je Ferdi Selman.

Foto baza

Rođeni u Bihaću, braća Selman studirali su u klasi profesora Vase Sovilja na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, a zajedno su izlagali  u Sarajevu, Milanu, Rimu i mnogim svjetskim galerijama.

Izložbu je otvorila banjalučka pjesnikinja, glumica i pedagoginja Dara Stoiljković, koja ističe da odavno osjeća povezanost sa romskom umjetnošću, kako pjesničkog tako i slikarskog tipa, ali i sa samom romskom kulturom.

“Prije svega, iznenađena sam njihovim umijećem prenošenja ljudskog lika, jer to nije jednostavno. Mislim da će tek pokazati šta mogu, jer su jako senzibilni i otvoreni”, istakla je ona, dodajući da je romska umjetnost jako malo zastupljena i ne dobija dovoljno pažnje.

“Mislim da tek dolazi vrijeme kada će se pridati više pažnje romskoj umjetnosti, te da će ta naša humanost doći do izražaja.”

Posjetiocima se obratio i profesor Sovilj, koji je naglasio da su se braća Selman još od ranije isticali svojim duhom i umijećem.

Tepisi izlozba (2)

Tepisi izlozba (5) Tepisi izlozba (23)

Tepisi izlozba (15)

Tepisi izlozba (17)

 eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar