fbpx

Odbijali su da se odreknu svojih ubjeđenja čak i po cijenu veće popularnosti. Takvi su bili prije skoro 30 godina, takvi su i danas. Pjesme sa početka njihove karijere aktuelne su i dalje, podsjećajući nas da se neke bitke konstantno vode.

Pank-rok grupa Dža ili Bu nastupa u petak, 20. novembra u banjalučkom KSB-u, a pjevač Nebojša Simeunović Sabljar izdvojio je malo vremena da odgovori na naša pitanja.

Kad možemo očekivati album “Sedma sila” i šta se sve nalazi na njemu?

Podrži eTrafiku

Album je gotov, ali vrijeme izlaska će zavisiti od brzine pronalaska izdavača. Cilj nam je da album izdamo na čvrstom disku, a ne samo kao download izdanje. Na albumu će se naći najmanje 11 novih pjesama, kao i nekoliko starih urađenih u novoj produkciji. I na posljednjem studijskom albumu imali smo tri stare pjesme u okviru bonusa na disku. Postoji ideja da u jednom trenutku objavimo i poseban album na kome će se naći sve te prerade starih pjesama.

Koliko se vaš zvuk promijenio tokom skoro 30 godina postojanja? Kako promjene u vidu novih članova djeluju na bend?

Zvuk benda se stalno mijenjao, ali ne i naš stav i poruka. Dža ili Bu je manje-više uvijek bio pank-rok bend sa povremenim uplivima u druge žanrove.

Svojevremeno ste se susretali sa cenzurom svojih pjesama. Kako ste je doživljavali, je li vam godila na neki način?

Naše pjesme i spotovi nisu mogli proći na sve medije i donijeti nam neku veću polularnost. To je cijena čvrstog držanja svojih ubjeđenja i nepodilaženja medijima. Ipak, nikad nam nije bilo žao zbog toga.

Nastupali ste kao predgrupa bendu Kaiser Chiefs 2007. godine, a kasnije i Billy Idolu. Kako je to sve prošlo?

To su bile lijepe prilike da se svira na vrhunskim ozvučenjima i opremi. Na koncertu Kaiser Chiefs  svirali smo zajedno sa beogradskim bendom Block Out u Areni pred oko 10.000 ljudi.

Pratite li današnju muzičku scenu zemalja regiona? Koji bendovi po vama stvaraju kvalitetnu muziku?

To su prije svega bendovi koji u svojim pjesmama imaju neku poruku. Danas ih je sve manje. To je ono kad slušaš neku top listu i pjesme prolaze, a onda ako te neko poslije upita “o čemu je govorila ova pjesma”, nemaš pojma šta da odgovoriš.

Prošlo je dvadeset godina od kada je pjesma “Ustani i kreni” našla svoje mjesto na albumu “Strašni sud”, a čini se da je i danas jednako aktuelna. Govori li nam to da se neke bitke neprekidno odigravaju?

Sve što sam opisao u pjesmama bilo je usko vezano za stvari oko nas, kako za loše, tako i za dobre. To su uglavnom priče koje nas tište i koje se stalno vraćaju.

Imate li neke zanimljive anegdote sa koncerata koje biste podijelili sa našim čitaocima?

Toga uvijek ima. Posljednju turu smo gurali naš auto na svakih 20 kilometara. Ipak smo uspjeli da odsviramo sve četiri svirke i stignemo kući. Bilo je neizvjesno, ali i za pamćenje.

Postoji li mjesto u regionu koje niste obišli na svojim turnejama?

Najmanje smo svirali u Makedoniji i Hrvatskoj. U Hrvatskoj imali samo desetak samostalnih nastupa i učešće na In Music festivalu, ali nismo uspjeli da napravimo neki veći proboj. Najviše sviramo u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Idete li stazom trnja ili stazom orhideja? Iliti dža ili bu?

Kako kad, te stvari se ne mogu predvidjeti. Dolaze u talasima. Poslije lošeg uvijek dođe dobar period.

Ulaznice za koncert možete kupiti u KSB-u, caffe Šestici i Peckham Pubu po cijeni od 7 KM. Na dan koncerta ulaznice će koštati 10 KM. Posjetioci će biti u prilici da kupe i majice benda po cijeni od 15KM, kao i diskove po promotivnim cijenama od 10KM.

eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar