U organizaciji Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka, sinoć je otvoren 9. Međunarodni salon fotografije “Banjaluka 2015”. Možete ga posjetiti u  velikom izložbenom salonu Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Kao i prethodnih godina, ono što ovaj salon čini jednim od najrespektabilniijh salona fotografije u regionu, jeste kvantitet i kvalitet fotografija. Tako na devetom salonu možete vidjeti djela više od 300 autora iz šezdeset zemalja širom svijeta.

“Izložbe koje se dešavaju u ovom hramu kulture traju već 23 godine. Nekada su to bile izložbe dijapozitiva, a evo već devetu godinu to je međunarodni salon  fotografije. Izložba koja ima najveći mogući rang, ima patronat Međunarodne federacije za fotografsku umjetnost Fiap, to je krovna asocijacija  za fotografsku umjetnost u svijetu sa sjedištem u Parizu.  Sve to  je dovoljan razlog da se autori  odazovu, da imamo i kvantitet i kvalitet, znači i dovoljno autora i onih eminentnih“, rekao je Milorad Kašćelan ispred Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka.

foto salon 2015 (8)

Ozren Božanović, predsjednik Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine, otvorio je izložbu i istakao zadovoljstvo velikim brojem posjetilaca.

“Univerzitetski foto-kino klub Banjaluka je uspio da dovode međunarodnu izložbu do jedne perfekcije. Stvorena je tradicija, stvoren je kvalitet u svemu onome što prati izložbu, postavke, stvoreni su neki standardi na koje se treba ugledati. Svi autori koji znače nešto u svijetu fotografije poslali su svoje fotose, i danas su neki od njih ovdje prisutni”, naveo je Božanović.

foto salon 2015 (7)

Što se tiče teme izložbe, postojale su tri sekcije: slobodna kolor, slobodna crno-bijela, i tema “Life”. Žiri je imao težak zadatak, da odabere najbolje od 3.300 pristiglih radova. U svakoj kategoriji nagrađeno je po 18 fotografija.

Ove godine po ocjeni žirija dvojica članova Univerzitetskog foto-kino kluba Banjaluka su uspjela da dobiju nagradu, to su Dejan Selaković i Siniša Pašić.

Dejan Selaković nagrađen je za fotografiju čamca na vodi, pod nazivom “Waiting”, i kako kaže posebno je zadovoljstvo učestvovati u svom salonu.

“Fotografijom se bavim otprilike desetak godina. Učestvovao sam na više salona, ovo je tradicionalno na kojem budem. Posebna je čast i draž kad dobijem pohvalu na ovakvom salonu. Nagrada me obavezuje da  iduće godine opet pošaljem dobre fotografije”, ističe Selaković.

Dragan Prole, član ovogodišnjeg žirija, rekao je da je ova izložba prepoznatljiva u cijelom svijetu.

“Posebna stvar i veličina ove izložbe je što smo kroz kompletna ova vremena uspjeli da održimo odgovarajući nivo i da budemo prepoznatljivi kako u regionu, tako i u svijetu. Pošto imamo autore iz preko šezdeset zemalja, mi večeras imamo kompletan svijet u ovoj našoj sali, sa fotografijama autora cijelog svijeta”, ističe Prole.

foto salon 2015 (11)

Sve ono što je banjalučki klub fotografije radio tokom godine, rezultiralo je privlačenjem najboljih svjetskih autora u salone. A koje fotografije su najbolje prema ocjeni ovogodišnjeg žirija možete vidjeti ako posjetite Banski dvor do 23.novembra.

foto salon 2015 (3) foto salon 2015 (4) foto salon 2015 (5)

eTrafika.net – Anja Zulić, foto – Katarina Vrhovac

Napiši komentar