fbpx

U izložbenoj sali Dječijeg pozorišta Republike Srpske sinoć je otvorena izložba “O prostoru i međuprostoru” slikarke Leonile Jočić.

Umjetnik Novak Demonjić Ozrenski njene je slike opisao kao slike koje treba čitati između redova i ukazao na njihovu interakciju sa posmatračem.

“One ustvari i predstavljaju neku vrstu opoetizovanog stroja, koji uz pomoć posmatrača pokreće vlastitu unutrašnjost, uvijek u nepredviđenom pravcu i na novi način. Ove slike ne prizivaju svojom zavodljivošću, prije to čine neposrednošću i iskrenošću”, kazao je on.

Podrži eTrafiku

IMG_3221

IMG_3214

Kako je sama umjetnica izjavila, ovdje dolazi do spoja tradicionalne tehnike sa modernim materijalima kao što su plastične folije, u svrhu kreiranja skoro trodimenzionalnih djela. Neobične tehnike i sklad boja u koje su utkane misli autorke, ili pak misli svih nas, daju nam zadatak da prepoznamo i svoj međuprostor misli u tim slikama.

“Motiv je samo polazna osnova za moja nastojanja da naslikam vlastiti misaoni proces, oni se kreću od figuracije u nagovještaju, sve do čiste apstrakcije. Ali ono što je karakteristično za moju izložbu jeste korištenje neuobičajenih materijala, čijim crtačkim preklapanjem dobijam neki novi crtački, ali ujedno i misaoni prostor”, kazala je umjetnica.

Ono što je Leonila posebno naglasila jeste da po njoj za posmatrače nije bitno šta je ona htjela da iskaže tim slikama, već šta oni sami vide u njima.

IMG_3232

Trenutno imamo priliku da do 02. decembra pogledamo drugi ciklus “O prostoru i međuprostoru” od ukupno tri, odnosno 27 od svih 78 radova. Osim Banjaluke, ova izložba posjetila je i Trebinje, a umjetnica je naglasila da je ponosna na odziv hercegovačke publike na njenu izložbu, kao i na mnoštvo pozitivnih kritika. Shodno tome, dodala je da je jako zadovoljna odzivom publike na ovu izložbu, i izrazila nadu za većim pridavanjem pažnje Banjalučana takvim događajima.

IMG_3233

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar