fbpx

Obrađivanje pjesama je uobičajna stvar kada je u pitanju muzika. Na taj način se odaje počast svojim uzorima, oživljava stari hit, ili se nekada pjesma obrađuje na jedan drugačiji način, čime dobija potpuno novu dimenziju. Pjesme koje su se našle na ovoj listi su neke od najpopularnijih obrada svih vremena, a neke od njih postale su poznatije od originala. 

25) Seal – Fly like an eagle (1997)

R&B izvođač Seal je za potrebe animiranog filma Space Jam 1997. obradio hit rock sastava Steve Miller Bend iz 1976. godine Za razliku od originala, koji je prilično psihodeličan , Seal je ovu pjesmu uradio u skladu sa R&B standardima 90-ih godina i u skladu sa ličnim stilom. Verzija Steve Miller Benda uspjela je doći do broja 2 na Billboard top 100 ljestivici, a ni obrada nije „obrukala“ original pa se i ona našla na desetom mjestu.

Podrži eTrafiku

24) Roberta Flack – Killin’ me softly (1973)

Ova pjesma je ponajmanje poznata po originalnoj izvođačici Lori Lieberman, koja je 1971. godine snimila njenu soft rock verziji. Soul pjevačica Roberta Flack je 1973. godine pokorila američke i evropske liste sa ovom pjesmom, a hip hop sastav Fugees je taj uspjeh ponovio 23 godine kasnije, dospjevši do prvog mjesta u čak 17 država. Pored njih, ovu pjesmu su obradili mnogi muzičari i bendovi (Carly Simon, Jackson 5, Alicia Keys, Toni Braxton).

23) Natalie Imbruglia – Torn (1997)

Svi koji su odrasli na muzici 90-ih se sigurno sjećaju australijske pjevačice Natalie Imbruglia i njenog prvog singla Torn.Originalno, ova pjesma snimljena je 1995. Godine od strane indie rock benda. Natalie je zahvaljujući činjenici da je ova pjesma bila prva u nekoliko zemalja nastavila prilično uspješnu dalju karijeru, a Ednaswap nažalost nikada nije uspio da se probije u mainstream vode i prestali su da rade 1999. godine.

22) The Cranberries – Go your own way (1998)

Godine 1998. izdat je album na kojem su razni umjetnici odali priznanje legendarnom rock sastavu Fleetwod Mac. Na tom albumu se našla i verzija njihovog hita ’’Go your own way’’, obrađena od strane jednog od najvećih irskih bendova u posljednjih 20 godina – The Cranberries. Ta obrada je najzapaženija što se mainstream uspjeha tiče, ali pored nje su svoju počast Fletwood Mac-u na taj način ukazali mnogi drugi bendovi (NoFx, Keane, Boy George, Colbie Caillat i drugi).

21) Red Hot Chili Peppers – Higher ground (1989)

Legendarne „papričice“ su tek počele da se probijaju u mainstream vode kada su na svom drugom albumu (Mother’s milk) obradili hit funk legende Stevie Wondera. Njihova verzija dobila je dosta veliki medijski prostor na MTV-ju. Godinama je repopularizovana u mnogim filmovima (The Longest Yard, The Karate Kid, Walking Tall), ali ipak nije uspjela da nadmaši originalnu verziju koja je došla do četvrtog mjesta Bilboard top 100 1973. godine, a i našla se na listi 500 najboljih pjesama svih vremena.

20) Soft Cell – Tainted love (1981)

Nekolicina pjesma sa ove liste su obrade hitova iz 80-ih na neki drugi način, ali ovaj put slučaj je suprotan. New wave/synthpop bend iz Engleske Soft Cell je „iskopao“ ovaj stari underground singl Glorie Jones i preradio ga u klasičnom 80’s stilu, sporijem tempu i sa sintetičkim bitovima. Za razliku od originala koji u dva navrata nije uspio da udje na top 100 listu, verzija grupe Soft Cell dospjela je do osmog mjesta, dok je na listi top 100 provela impresivne 43 nedjelje. Marilyn Manson je 2001. godine ipak dostigao najvišu poziciju za ovu pjesmu. Njegova verzija je svoj vrhunac dostigla na petom mjestu Billboard top 100 liste.

19) Ike & Tina Turner – Proud Mary (1971)

John Fogerty je 1969. godine komponovao pjesmu Proud Mary, jednu od najprepoznatljivijih numera njegovog benda Creedence Clearwater Revival, ali ipak ovu pjesmu još više je popularizovala obrada Ikea i Tine Turner. Dvije godine poslije izdavanja originala izašla je i njihova verzija. Zahvaljujući odličnom aranžmanu, sa lakoćom je dospjela u Top 10 Billboard liste, a i danas je jedna od poznatijih numera Tine Turner iz ranijeg perioda.

18) The Clash – I Fought the Law (1979)

Rokenrol/rokabili bend The Crickets je sa Sonny Curtisom dobio gitaristu, a Sonny je sa sobom donio i ovu hit pjesmu koju je napisao prije nego što je postao član benda. Ovaj hit sa kraja pedesetih godina je prvo oživio bend Bobby Fuller Four šezdesetih, a onda su i legendarni britanski pankeri The Clash 1979. godine snimili svoju verziju. Joe Strummer i ostatak benda uvijek je bio poznat po ljevičarskoj politici i socijalnim temama u svojim pjesmama, pa ne čudi što su se odlučili za ovu obradu.

17) Mariah Carey – Without You (1993)

Većina zna ovu baladu američke pjevačice Mariah Carey, mnogi su sigurno čuli i verziju soft rock dueta Air supply, godinama je snimljen veliki broj obrada i različitih verzija pjesme, ali ipak originalni izvođači ove numere su engleski rock bend Badfinger. Godine 1970. ova pjesma nastala je iz ličnog iskustva basiste benda Tom Evansa, koji je ovu pjesmu napisao o djevojci koja mu je kasnije i postala žena. Veliki broj verzija završio je na prvom mestu lista širom sveta, ali ipak Mariah Carey je postigla najveći uspjeh i došla na prvo mjesto u čak 9 država. Zanimljivo je da je u dosta ovih verzija strofu pjevala jedna osoba, a refren druga (kao posljedica velikog razmaka u tonalitetima), ali Careyevoj koja posjeduje raspon od čak 4 oktave, to nije bio problem.

16) Whitesnake – Ain’t No Love (1978)

Već na prvom albumu britanski rokeri, predvođeni David Coverdaleom počeli su da haraju muzičkim listama širom Velike Britanije. Veliki dio u njihovom probijanju je imala i ova pjesma koja je zapravo bila njihov prvi veliki hit. Ipak, original je stariji četiri godine i pjesma je Bobby „Blue“ Blenda koja je više u R&B stilu, sa istaknutom bas linijom(za razliku od hard horck verzije kakvu je snimio Whitesnake).

15) Urge Overkill – Girl, You’ll Be a Woman Soon (1994)

Svakome ko je gledao Tarantinov ’’Pulp Fiction’’ sigurno je urezana u sjećanje ova pjesma. Tarantino je navodno vidio ploču u Holandiji i toliko mu se svidjela da je odlučio da je ubaci u film. Ipak verzija čikaških alt. rokera nije original. Još 1967. Neil Diamond je ovu pjesmu snimio na svom albumu Just for you. Njegova verzija je došla do desetog mjesta na Billboard top 100 listi. Obrada grupe Urge Overkill je na toj listi stala na skromnom 59. Mjestu.

14) Metallica – Turn The Page (1998)

Na svom albumu Garage INC., legendarni bend Metallica je odlučio da se podsjeti kako je to biti cover bend i čitav album je posvetio pjesmama nekih svojih uzora. Tu su se našle pjesme Misfitsa, Thin Lizzyja, Black Sabatha, a između ostalih tu je i ova numera kantri izvođača Bob Segera. Pesma koja govori o stresu putovanja kod muzičara se u spotu Metallice pretvorila u priču o prostitutki koja tako prehranjuje svoje dijete. Zanimljivo je da Segerova verzija nikada nije bila singl (za razliku od Metallica verzije), ali očigledno, uprkos tome na Jamesa i ekipu ostavila je dovoljno jak utisak da naprave svoju verziju.

13) The Temptations – Papa Was a Rollin’ Stone (1972)

Motown records je karakterisalo snimanje više verzija jedne pjesme od strane raznih izvođača, logika je jasna, tako se povećavaju šanse da pjesma postane popularna. Tako je i sa ovom pjesmom. Originalno je snimljena 1971. godine od strane r&b postave The Undisputed Truth. Samo godinu dana kasnije, tekstopisci su ovu pjesmu dali poznatijem sastavu The Temptations, a oni su je odveli do prvog mjesta na Billboard top 100 listi i do čak tri Grammy nagrade. Pored tog uspjeha, ova pjesma ostala je veliki hit i kada se u obzir uzme vreme proteklo od snimanja, tako da se našla na Rolling Stone listi 500 najboljih pjesama svih vremena, potvrdivši na taj način da je riječ o pravom klasiku.

12) Eric Clapton – Cocaine(1977)

Eric Clapton je poznat po nečemu što se prije činilo nemogućim. Uspio je da uvede bluz u mainstream, prilagođavajući bluz klasike zvuku prihvatljivijem za širu javnost. Tako je dobio neki vid rok bluza koji je popularizovan na taj način. To je bio slučaj sa ovom pjesmom. Originalno snimljena od strane J.J. Calea 1976. Godine, ova pjesma je omogućila dalji uspon Claptona na muzičkoj ljestvici.

11) Guns ’n’ Roses – Knocking On Heavens Door (1992)

Legendarnim Gunsima obrade nisu bile strane, pa su čak jedan kompletan album posvetili isključivo tome (Spaghetti incident). Ipak, njihova najpopularnija obrada je došla sa albuma Use your illusion iz 1992. godine. U pitanju je hit legendarnog folk rock izvođača i tekstopisca Bob Dylana. Iako su Gunsi zadržali akordsku progresiju originala, sa drugačijim aranžmanom, Slashovim solažama i Axlovim neortodoksnim glasom ova pjesma dobila je neku potpuno drugačiju dimenziju. Pored ove obrade, Knocking On Heavens Door obradili su još i U2, Eric Clapton, Roger Waters, Nazareth i mnogi drugi.

10) Elvis Presley – Always On My Mind (1972)

Popularni „kralj roka“ u svojoj karijeri imao je veliki broj hitova. Jedan od njih je i ova balada iz 1972. godine. Ipak, nešto ranije te iste godine kantri pjevačica Brenda Lee prva je snimila ovu pjesmu i ostvarila osrednji uspjeh. S druge strane, Elvisova verzija ušla je u Top 20 u više država. Poslije Elvisa, ovu pjesmu obradio je još veliki broj izvođača, a od svih njih najveći uspjeh postigao je britanski synth pop dvojac Pet Shop Boys.

9) Nina Simone – Feeling Good (1965)

Ova pjesma, originalno komponovana kao dio mjuzikla The Roar Of the Greasepaint – The Smell Of the Crowd, izvođena od strane Cy Granta, širim masama je predstavljena 1965. godine od strane jazz/blues pevačice Nine Simone. Sa svojim fenomenalnim vokalnim mogućnostima Nina je od ove pjesme napravila remek-djelo koje i danas živi kroz mnoge filmove i serije u kojima služi kao soundtrack. Poslie ove bluz verzije, Feeling Good je doživjela još mnogo adaptacija kroz žanrove (najuspješnije od strane britanskog alt. rok benda Muse).

8) Johnny Cash – Hurt (2003)

Početkom 90-ih industrial rok bend Nine Inch Nails snimio je ovu pjesmu o heroinskoj zavisnosti. Osam godina kasnije, kantri izvođač Johnny Cash tražio je dozvolu da uradi obradu pjesme od Trenta Raznora koji mu je bez problema to i dopustio. Koliko je obrada bila uspješna, svjedoče i riječi Raznora koji je izjavio da je izgubio pjesmu, kao i da je Cashova verzija uspela i da ga rasplače. To nimalo ne čudi, jer sa svojom pojavom i melanholičnim glasom, Johnny je mnogima vrlo jasno oslikao sve o čemu govori ova pjesma.

7) Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U (1989)

Prince je 1985. godine komponovao ovu pjesmu za svoj projekat The Family, ali tada nije doživjela popularnost, čak nije bila ni singl na albumu. Međutim, kada je 1989. godine irska pjevačica Sinead O’Connor obradila ovu pjesmu, postala je popularna do nevjerovatnih razmjera. Zajedno sa veoma upečatljivim spotom koji se stalno fokusira na lice O’ Connorove, ova pjesma postala je simbol početka devedesetih na MTV-u.

6) Big Brother & The Holding Company – Piece Of My Heart (1968)

Elma Franklin je 1967. godine snimila ovu pjesmu i sa njom je postigla solidan uspjeh, pogotovo na R&B listama. Ipak, ovu pjesmu je proslavila verzija benda Big Brother & The Holding Company i njihove harizmatične pjevačice Janice Joplin. Ona, ne samo da je uspjela da potisne originalnu verziju Franklinove, već je uspjela da potisne i svoj bend u kojem je bila u to vrijeme. Njen autentični glas prisvojio je ovu pjesmu i većinu ljudi asocira upravo na nju.

5) Santana – Black Magic Woman (1970)

Ovo je druga pjesma na listi koju je originalno izvodio Fleetwood Mac. Njihov gitarista Peter Green je komponovao i snimio ovu pjesmu 1968. godine i ona je zabilježila osrednji uspjeh. Dvije godine kasnije, Carlos Santana je na svom legenradnom albumu Abraxas snimio svoju verziju pesme. Pored latino i džez ritmova, u nju je „ubacio“ i dijelove pjesme Gypsy Queen, mađarskog džez gitariste Gabor Szaboa.

4) Whitney Houston – I Will Always Love You (1992)

Whitney Houston je u devedesetima, pored muzičke karijere, imala i glumačke izlete. Zbog njenog filma Bodyguard svijet je bogatiji za jednu fenomenalnu obradu. Da ironija bude još veća, ova pjesma uopšte nije trebala da bude soundtrack, ali sticajem okolnosti planirana pjesma nije mogla da se snimi i onda je Kevin Costner predložio ovu pjesmu. Ostatak je dio istorije. Dovoljno je samo reći da je ova pjesma 68. na Billboard listi 500 najboljih pjesama svih vremena i da je najprodavaniji singl ženskog izvođača svih vremena. Ipak, pjesma ne bi postojala da nije bilo originala kantri legende Dolly Parton. Iako je original Partonove postigao prilično velike uspjehe, ipak je u ovom slučaju obrada nadmašila original.

3) Joe Cocker – With a Little Help From My Friends (1968)

Nadmašiti legende poput Beatlesa,veoma je teško, u njihovom stilu čak i nemoguće. Međutim, Joe Cocker je njihovu pjesmu With a Little Help From My Friends gotovo potpuno preradio. Uz legendarnog gitaristu Led Zeppelina, Jimmy Pagea, kao i ostale prateće muzičare napravljena je obrada za pamćenje, Posebno se ističe verzija sa Woodstoka 1969. u kojoj Joe sa svojom nevjerovatnom energijom u glasu i na bini daje pjesmi potpuno novu dimenziju.

2) Nirvana – Man Who Sold the World (1993)

Unplugged grunge ikona Nirvane, po mnogo čemu je nezaboravan. Od samog početka, pa do završne pjesme u kojoj se osjeti sva bol i sva sirovost emocije u Kurtovom glasu dok pjeva Lead Bellyevu pesmu ’’Where Did You Sleep Last Night’’. To veče izrodilo je i ovu obradu, originalno izvođenu od strane David Bowiea. Akustična verzija Nirvane je potpuno različita u odnosu na psihodelični Bowiev original iz sedamdesetih. Postala je toliko popularna da je David morao mnogima da objašnjava da je u stvari to njegova pjesma i da ne svira Nirvanine pjesme na svojim koncertima, tako da se sa velikom sigurnošću može reći da je i u ovom slučaju obrada nadmašila originalno izvođenje.

1) Jimi Hendrix- All Along the Watchtower (1968)

Kada pomiješate djelo genijalnog tekstopisca kao što je Bob Dylan i genijalnog gitariste kakav je Jimi Hendrix, velika je verovatnoća da ste uspjeli dobiti savršen spoj. Upravo je takav slučaj u pitanju sa ovom pjesmom. Bob Dylan je 1968. godine snimio folk rok/akustik verziju ove pjesme i ona je došla do Hendrixa koji je odlučio da napravi obradu. Na tom snimku Jimi je lično doprinio sa vokalnim i gitarskim dijelovima, a postoji velika vjerovatnoća da je on dovršio i bas dionicu. Prilično je ironično, ali ovo je zapravo bio jedini top 20 hit Jimi Hendrixa u Americi. Bez obzira na to, ova pjesma je na 47. mjestu Rolling Stone najboljih 500 pjesama svih vremena, kao i na 5. mjestu najboljih gitarskih solaža.

eTrafika.net – Srđan Obarčanin

Napiši komentar