fbpx

Članovi Budi muško kluba danas su u banjalučkom parku “Petar Kočić” plesali sa prolaznicima i na simboličan način pružili podršku u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Članovi Budi muško kluba (BMK) nevladine organizacije „Perpetuum mobile – Centar za razvoj mladih i zajednice” Banja Luka prvo su se okupili ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a zatim šetnjom kroz Gospodsku ulicu pozvali građane da im se pridruže na ples u Muzičkom paviljonu.

Prolaznici su uglavnom samo radoznalo gledali ili samo prolazili, zaustavljali su se rijetki, ali to u svakom slučaju ne umanjuje vrijednost ove akcije

Podrži eTrafiku

Ovaj dan je poznat i kao „Narandžasti dan”, pa je u skladu sa tim u parku preovladavala i narandžasta boja.

Pogledajte fotografije:

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine proglasila 25.11. kao dan Međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama. Ovim povodom članovi BMK-a su odlučili da svaki 25-ti u mjesecu posvete toj temi.

Naime, ideja aktivnosti BMK-a je zasnovana na inicijativi mladića sa prostora sjevero-zapadnog Balkana radi sprječavanja rodno zasnovanog nasilja i sprovodi se u saradnji sa organizacijom CARE International već šest godina. Kroz svoje akcije BMK promoviše nenasilno ponašanje i uvažavanje suprotnog pola.

O Budi muško projektu

Projekat Budi muško organizovala je nevladina organizacija Perpetuum Mobille koja se bavi pitanjima mladih, te vrši programe političke edukacije. Njihova misija je, kako su naveli na svom sajtu, da oslobode snagu mladih i odraslih ljudi, organizacija i zajednica, i omoguće im da se zajedno uključe u “kreiranje tolerantnog, nenasilnog pravednog društva kroz liderstvo, inovaciju, istraživanja, politiku i praksu”.

“Prepetuum djeluje u Banjoj Luci gdje ima svoj kreativni tim koji osmišljava aktivnosti koje bi mogle privući pažnju mladih. Projekat Budi muško je u sklopu regionalne kampanje i realizuje se u Srbiji, Kosovu, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, ranije je za “eTrafiku” istakao koordinator projekta Saša Ostojić i dodao da je glavni donator Ministarstvo spoljašnjih poslova kraljevine Norveške, dok je za dizajn zadužena agencija Smart Kolektiv iz Beograda.

Vizija organizacije Prepetuum Mobille jeste “društvo gdje su mladi poštovani, uspješni i imaju mogućnost da razvijaju svoje potencijale”.

Budi muško klubovi (BMK) su osnovani kao klubovi srednjoškolaca koji žele da se na kreativan način angažuju na promovisanju životnih vrijednosti odgovornih i zrelih mladića. Članovi ovih klubova ističu da nastoje kroz sprovođenje mnogih zanimljivih aktivnosti “animirati svoje vršnjake da shvate da pravi muškarac nije nasilan, da poštuje cure i da je odgovoran u seksu”. Takođe ističu da nastoje podstaknuti “kritički odnos prema nametnutim stereotipima sa kojim se suočavamo odmah po rođenju”.

Članovi BMK su pored edukativnih i kreativnih radionica koje su pohađali u svojim gradovima, imali priliku i da putuju, druže i razmjenjuju iskustva sa vršnjacima iz regiona i Irske. Njihov rad su podržale i mnoge javne ličnosti kao što su Milan Kalinić, Edo Majka, Marko Jovanović, Edin Džeko itd.

 

 

eTrafika – O. Tešić

Napiši komentar