fbpx

Ljubitelji plesa ispunili su sinoć salu Dječijeg pozorišta Republike Srpske, te aplauzom ispratili svaku tačku izvedenu u sklopu sedmog Međunarodnog festivala plesa “City Jazz i prijatelji”.

Festival ove godine obilježava i 15 godina rada studija “City Jazz”, čiji nam je umjetnički rukovodilac Tanja Dukić-Čičić kazala da na ovakve netakmičarske manifestacije gosti rado dolaze, jer nema stresa pa se igrači oslobode i izvode koreografije koje ne mogu na takmičenjima.

“Stvarno smo se potrudili da ugostimo igrače iz drugih klubova. Publika je fantastična, dobra energija se prosto osjeti. Ovaj festival pokazuje da je mala razlika između sporta i umjetnosti. Sport se ogleda u poštivanju određenih propozicija koje nameću takmičenja i enormnoj fizičkoj spremnosti samih igrača. Velika je stvar kada neko ima fantastičnog trenera i koreografa. Kada mislite da nešto izgleda izuzetno lako, to je ustvari najteže i samo pokazuje koliko je taj igrač savršeno spreman”, kazala nam je ona, te dodala da je najljepše provedena mladost upravo uz muziku i zdrav život.

Podrži eTrafiku

“City Jazz” je sinoć ugostio plesače iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH. Na repertoaru su se našle razne vrste plesa, a nastupili su državni, evropski i svjetski prvaci. Domaćine je između ostalih predstavljala i Maja Šajić, koja se plesom bavi 12 godina.

“Izveli smo koreografije koje smo izvodili na državnom takmičenju. U suštini pripreme traju tokom cijele godine, jer ih stalno ponavljamo za različite nastupe”, rekla nam je Maja, koja se sinoć publici predstavila sa dva hip hop duela.

Na festival je iz Zagreba stigao studio “Dance company&M”, čija suosnivačica Andrea Solomun nije krila zadovoljstvo što se ponovo nalazi u Banjaluci.

“Ovdje sam četvrti put, gostujemo sa jednim kratkim komadom. Jako nam je ugodno, organizacija je super. Program je jako lijep i čast nam je što su nas ponovo pozvali da učestvujemo”, navela je ona.

“Dance company&M” se bavi savremenim baletom, a veliku pažnju posvećuju i muzici pa u svom sastavu imaju i tri džez muzičara.

“Smatramo da je živa muzika nešto što nije toliko korišteno prilikom rada na predstavama jer je zahtjevno i traži duži rad na samom komadu. Eksperimentalno smo uveli muzičare, jer nam je to jako važan segment. A ples… Ples je život”, rekla nam je Andrea.

Festival plesa pomogla je Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banjaluka, a sinoć je oko 80 učesnika izvelo 25 koreografija iz svijeta modernog plesa. festival plesa 2015 (5)     festival plesa 2015 (11)

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar