fbpx

Postoje već 31 godinu na muzičkoj sceni kombinujući razne žanrove: Post punk, Punk rock, Novi val, Psihodelični rok, Standardni rok.

Prvobitnu postavu Električnog Orgazma činili su: Srđan Gojković – Gile (vokal, gitara), Ljubomir Jovanović – Jovec, (gitara), Ljubomir Đukić (klavijature) i Marina Vulić (bas).

Polovinom januara 1980. godine Srđan Gojković Gile, bubnjar grupe Hipnotisano pile, gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, takođe u grupi Hipnotisano pile i orguljaš Ljubomir Đukić, dolaze na ideju da osnuju punk grupu Električni orgazam u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i pjeva, a Jovec da bude za bubnjevima.

Podrži eTrafiku

Prvi nastup imali su početkom juna 1980. godine u maloj sali SKC-a, kada su bili predgrupa grupi Hipnotisano pile, dakle sami sebi. Na tom koncertu nastupili su u sljedećoj postavi: Gile (gitara), Ljuba (klavijature), Jovec (bubnjevi), Goran Sinadinović (gitara) i Marina Vulić (bas). Kada je u grupu došao atraktivni bubnjar Goran Čavajda Čavke (ex Butik), Jovec je prešao na gitaru, a Sinadinović je otišao.

O njihovim počecima frontmen benda Gile nam kaže:

– U trećem razredu sam počeo da sviram prvo bubnjeve, a poslije i gitaru. Okupirala me je ta magija zajedničkog sviranja u bendu i želio sam da taj osećaj nikad ne prestane. Nisam imao određeni cilj, ustvari ako je bilo nekog cilja onda je to bilo kako ne raditi od 10 do 5 ili kako izbjeći rutinu takvog života. Želio sam da moj život bude drugačiji.

Čim se Električni Orgazam pojavio prvi put na sceni nastala je totalna euforija u publici. To se za par mjeseci proširilo po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, tako da nisu imali neki period mukotrpnog dokazivanja, ali, ipak, Gile kaže da im je to dolazilo kasnije u karijeri, više puta.

Današnja rokenrol scena po Giletu je?

– Pa ne baš sjajna. Ni domaća, a boga mi, ni svjetska. Nema nekih novih autora u zadnjih par godina koje bih izdvojio. Ustvari, mozda ima ali ih ja nisam primjetio. Svima onima koji žele da se bave muzikom bih poručio da budu spremni na sve i dobro i loše, i da raščiste sa sobom da li je to zaista što najviše žele.

Kada je riječ o albumu koji posebno ovaj legendarni bend izdvaja, to je posljednji, još uvijek aktuelni, studijski album: “To što vidiš to i jeste”.

Bend je poslije dugo godina uspio da se modernizuje i renovira svoj zvuk i stil, kao neka vrsta reinvencije, tako da i ne čudi što im je ovo najbolje prihvaćeni album od kritičara, još od Distorzije iz 1986.

Ovo je takođe i najprodavaniji album grupe sa preko 55 000 diskova.

Šta je muzika za Gileta?

– Najvise volim slobodu i kreativnost koji mi ovaj posao donosi, zato mi skoro uvijek dobro završi radni dan. Svaki moj dan je radni, i najveći dio dana je uvijek odvojen za slušanje muzike. Slušanje muzike je najveća vještina. Za mene je jako bitna ta izgradnja sopstvenog muzičkog ukusa. Nije to slušanje u stilu: peglam veš, a negdje u pozadini mi “svirucka” neka muzika. Ja se trudim da sam, kad slušam muziku, potpuno skoncentrisan i posvećen tome. Poslije toga sviranje i konponovanje muzike idu puno lakše i spontanije.

Omiljeni umjetnici Gileta su Keith Richards, Bob Dylan i John Lennon. Njih je oduvijek volio i slušao, i dok je bio klinac i dan danas. Gile ističe da oni svojom muzikom ne poručuju ništa svjesno, te dodaje da je muzika, kao i druge umjetnosti, sredstvo izražavanja i komuniciranja.

Što se tiče trenutnih planova benda treba da se pojavi De Luxe verzija zadnjeg albuma na kome će biti bonus disc. Na njemu je između ostalog i pjesma “Sedam Dana ( Je Nekad Dovoljno ), koja ce biti novi singl i treba da izađe u martu.

________________________________________________________________________________________________________________

Zanimljive činjenice tokom rada i postojanja Električnog Orgazma:

Tokom 1996. godine Gile se ogledao u novinarstvu. Intervjuisao je kolege Vladu Divljana i Marka Brecelja za muzičke novine.

Za CD “Kao da je bilo nekad…” (Circle Records 2002.) na kome su obrađene pjesme Milana Mladenovića, verziju teme “Krug” je uradio Električni orgazam, a pjevao je Ljuba.

Na disku ”Jako dobar tattoo Tribute To EKV”  snimljenom 22. februara 2003. godine u zagrebačkoj “Tvornici” na koncertu posvećenom Milanu Mladenoviću, Gile je zastupljen obradama pjesama “Fenomen”, “Samo ponekad” i “O, o, o”.

Sarađivao je na disku Vaska Serafimova “Here” (Automatik 2006.).

Na disku “Ostat će mlad” (Dallas Records 2007.), snimljenom na koncertu posvećenom Kreši Blaževiću, zabilježen  je “Vudu bluz” koji je Gile izveo sa sastavom Hakuna Matata. Odigrao je epizodnu ulogu u filmu “Mi nismo anđeli 2”.

________________________________________________________________________________________________________________

Prisjetite se nekih pjesama i kako je to ranije radio Eletrični Orgazam:


eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar