fbpx

Dodijelom nagrada najboljim takmičarskim filmovima, sinoć je svečano zatvoren 9.Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus. Glavna nagrada Grand Pri uručena je režiserki Morgan Knibe iz Italije za dokumentarni film “Brodolom“.

Nagrade su uručili predstavnici žirija, i kako kažu bila je teška odluka odabrati najbolje filmove. Mnogi režiseri nisu mogli lično da prime nagradu, pa su se putem videa obratila publici.

Dokumentarni film  “Radost svakodnevnog života” finske režiserke Sani Lijander odnio je specijalnu nagradu žirija.  Ovaj film pokazuje čudesnu odmjerenost u pričanju prelijepe priče.

Podrži eTrafiku

“Planeta Sigma” odnijela je nagradu u kategoriji eksperimentalnih filmova. Film je režirala Momoko Seto iz Francuske. Čineći nevidljivo vidljivim “Planeta Sigma”nas je odveo na nevjerovatno putovanje u svijet koji obično zanemarujemo, i podsjetio nas je na važnost svog života.

U kategoriji animiranih filmova, nagrađen je film “Mi ne možemo bez kosmosa”, ruskog režisera Konstantina Bronzita. Ovaj film vodi nas na prelijepo putovanje koje govori o prijateljstvu koje je istrajalo uprkos svim neprilikama.

kratkofil 2015 publika

Za najbolji igrani film proglašen je bosansko-hercegovački film “Turista”, režisera Ariela Shabana. Dobra režija i odlična gluma pokazuju nam da kultura i čovječnost mogu preći sve granice.

Najbolji regionalni film je “Umir krvi” crnogorskog režisera Senada Šahmanovića. Na veoma profesionalan način film je ispričao predivnu priču o strašnoj tragici koja pogađa previše ljudi u ovom našem modernom vremenu.

“Ovo je jedan podsticaj da nastavimo svi zajedno da pravimo filmove, iako živimo u teškim uslovima za stvaranje filmova. Ovi festivali, ova posjećenost i ova priznanja mi daju taj dodatni vjetar u leđa”, rekao je Senad.

Najbolji dokumentarni film je “Održavanje ravnoteže” Bernarda Vegnera iz Austrije.

Dodijelom nagrada u svim kategorijama, još jedan Kratkofil oprostio se od svoje publike do naredne godine.

eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar