Prvi festival studentskih pozorišta u Banjaluci “Kestenburg” ugostiće više od 200 učesnika sa tri kontinenta, a posjetioci će u raznovrsnim predstavama moći da uživaju na svim scenama u Banjaluci.

Kestenburg se otvara 31. jula i traje do 09. avgusta, a svakoga dana će biti odigrane po tri predstave na scenama Dječijeg pozorišta, Narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Jazavac, sceni Doma omladine, kao i klubu kulture Bunker. Od prijavljenih 178 predstava odabrane su 24 iz Češke, Mađarske, Estonije, Izraela, Irana, Argentine, BiH, Srbije… Kako kaže direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Goran Jokić, trudili su se da u takmičarskom dijelu ugoste što više predstava iz zemalja koje nisu našeg govornog područja.

“Ovo je veliki događaj za Banjaluku, koja je grad festivala i kulture, mi zaista imamo šta da ponudimo građanima i gostima tokom cijelog ljeta. Nadamo se da će ovaj festival odnijeti lijepu sliku o Banjaluci na tri kontinenta. On je značajan za studente glume, režije, dramaturgije, kao i publiku. To su drugačije predstave, imaju drugačije teme i stilove, način igre, slobodnije su, maštovitije…”, kazao je Jokić.

kestenburg nagrade

Na kraju festivala biće dodijeljeni bronzani, srebrni i zlatni kesten, kao i specijalna nagrada festivala kestenov list. Žiri za dodjelu nagrade bronzani kesten činiće Ljiljana Zrnić i Neda Simić-Žerajić. Odluku o nagradi srebrni kesten donose sami učesnici klasičnim bodovanjem predstava, dok zlatni kesten dodjeljuje međunarodni stručni žiri, na čijem čelu je Branislav Lečić.

Kako navode organizatori, samim nazivom festivala željeli su da promovišu simbol Banjaluke, približe ga građanima i da indirektno poruče da čuvaju svoj suvenir.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar