fbpx

Prijedorski bend Tattoo je nastao krajem 1994., iako je korjene pustio nekoliko mjeseci ranije kao bend Facoši koji su sačinjavali sadašnji bubnjar Nebojša Gačić Šone, klavijaturista Milan Gojić Cvać i Dalibor Popović Mikša.

Dolaskom bas gitariste Mihajla Vukića i nekolicine njegovih vršnjaka koji su prolazili kroz bend, stvorio se određeni repertoar zasnovan uglavnom na pjesmama EKV-a i usvojeno je ime Tattoo.

Danas, članovi benda su: Nebojša Gačić Šone – bubnjevi,Mihajlo Vukić Miki – bas, Dejanović Dejan – klavijature,Nikola Zec – gitara i Dalibor Popović Mikša – vokal, gitara i saksofon.

Podrži eTrafiku

O nastanku benda nešto više i šire priča nam Dalibor.

– Bend je radio u veoma skromnim uslovima, još uvijek je trajao rat i struja je svakodnevno gašena zbog takozvane restrikcije. To smo uspjevali da nadoknadimo ogromnom željom i pomalo fanatičnom oduševljenošću RnR-om, te neprestanim vježbanjem, skidanjem omiljenih pjesama ili razgovorom o istim.

Protekle godine bend je konačno uspio da u potpunosti i zvanično objavi svoje pjesme na albumu “Digitalni snovi”. Izdavač je City Records, a album je sniman u Zemunu, studio “Pink”, i Prijedoru, studio “Manifest”.

Tattoo je u prošlosti snimio još dva albuma: “Iz kaveza” 1998. i “Čista energija” 2001. Oba albuma su dospjela samo u ruke najbližih prijatelja, jer, kako kažu, nije postojala izdavačka kuća koja bi obavila pristojnu distribuciju.

Njihovim  prvim nastupom se smatra svirka u prijedorskoj Elektro školi 1995., uz tada aktuelne prijedorske bendove: “Tama”, “Zločin i kazna”, “Zona of the sumrak”, i tako dalje..Iste godine u novembru mjesecu, Tattoo je organizovao svoj prvi samostalni koncert, na istom mjestu. Povodom prve godišnjice smrti Milana Mladenovića koncert su nazvali “Niko kao on” i odsvirali 27 pjesama EKV-a.

– Naš zvuk se promijenio od tada utoliko što smo otkrili funk, zatim jazz, elektroniku, i mnoge kombinacije stilova. Vremenom se obrazovao svojstven zvuk što je najvažnije i najteže postići. Ja sam zasvirao saksofon, Šone počeo da pjeva i nadam se da ni to nije definitivno zaokružen stil nego da ima još mnogo prostora za promjene. Bitno je reći da je baza i dalje RnR, kaže Dalibor.

U to vrijeme je bilo manje bendova, a mnogo više publike kojoj je odgovarao njihov “fazon”, smatraju ovi momci. Godine 1998. prodali su 800 karata na brucošijadi u Banjaluci. Tada su bili aktuelni pobjednici “Zaječarske gitarijade” koji je bio najveći festival u Srbiji (nije bilo “Exita”) i navode da su bili opšteprihvaćeni i poznati, bar u Republici Srpskoj.

Pjesma “Povedi me sa sobom” se zavrtila na tada jedinoj televiziji u zemlji – RTRS – u , tako da su ljudi poznavali i slušali Tattoo.

Nagrade:

Na “Zaječarskoj gitarijadi” 1997. su osvojili prvo mjesto. Kažu da moraju spomenuti Mladena Vokića, njihovog dugogodišnjeg menadžera i pomagača koji ih je tada i odveo na Zaječarsku gitarijadu.

Druga nagrada je pobjeda na festivalu “Battle of the bands” prije dvije godine u Beogradu. Tada su osvojili izdavanje pomenutog albuma.

Nagradu često dobiju od publike u vidu aplauza i raznih pohvala, što im je, kako ističu, jedna od najvažnijih stvari. Svirali su u Italiji, Grčkoj, Sloveniji a vrlo često sviraju u Beogradu.

Na stvaranje muzike ovog benda najviše su uticali: EKV, Miladojka Youneed, Simple Minds, RHCP, The Cult, Talking Heads itd. Ovi bendovi su ih, kako kažu, mnogo inspirisali i od njih su mnogo učili.

Poslušajte i pojedine pjesme:



eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar