fbpx

Prva samostalna izložba Zlatka Mušića, sinoć je ukrasila zidove izložbenog salona Dječijeg pozorišta Republike Srpske.. Šetajući salonom i posmatrajući  slike umjetnika, rijetko ko bi ostao ravnodušan. Mnoštvo boja, sjenki, odsjaja, te poznatih prizora i mjesta koji prenešeni na platno, ipak zrače nekim ljepšim svjetlom.

Ovaj savremeni umjetnik kroz svoj rad oslikava doba u kojem živimo.  Radeći sa tradicionalnim medijima kao što su akril  i ulje, on nastoji da zamrzne momenat kroz sliku  i na taj način dokumentuje trenutak prema sopstvenom doživljaju. Kako trenutak uvijek prođe, umjetniku ostaju djela u kojima istražuje njegovu prolaznost.

„Proces stvaranja djela je najčešće trenutna impresija motiva koji se zatim u kratkom roku prenosi na platno. Takav pristup doprinosi čistom koloritu i slobodnom crtežu“, naveo je on.

Podrži eTrafiku

Posjetioci izložbe mogli su da budu Mušićeve “Prolazne sjene“, dok se “ Svjetlost odmara ispod neba“, da pređu preko “Mosta“, i svrate na pratiju šaha. Izložba predstavlja krunu trogodišnjeg rada mladog umjetnika.

„Ovo je presjek posljednje tri godine mog rada  Tu je trideset slika, većinom su ekspresionistički urbani motivi, sa pokojim apstraktnim portretom i nekoliko pejzaža. Naziv izložbe je po jednoj slici koja se zove ‘Svijet ispod neba’, što je odgovaralo  ukupnoj tematici i motivima“, rekao je za eTrafiku Mušić.

Tekst pod nazivom „Svijet ispod neba“ napisao je Fikret Smajić, a u njemu navodi:

„ Zlatkova paleta boja je izuzetno bogata. Suočava crvenu i plavu, na neki način on miri ovu toplu i hladnu boju, te stvara to meko svjetlo koje izbija iz samog platna. Izbija nenametljivo pored svake osobe u pokretu, kao da se previja preko nje, pa nastavlja dalje do pločnika koji postaje jedna svečana bina na kojoj se dešavaju samo lijepe i pozitivne stvari! Hrabar u sjenkama i akcentima, siluetama i odabiru nepokrivanja pojedinih djelova platna, otkriva nam jedan novi svijet koji ima prizvuk i ‘note’ nečega svečanog ili onog Svijeta u koji bi rado zakoračili i zatražili bijeg od ovog u kojem živimo i koji je najmanje protkan istinama!“

zlatko music izlozba (9)     zlatko music izlozba (5) zlatko music izlozba (6)  zlatko music izlozba (8)

 eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar