fbpx

Glumci Studentskog pozorišta u Banjaluci, poslije 35 godina rada u betonskom podrumu u Gospodskoj ulici bez sanitarnog čvora i osnovnih uslova, poručuju da je došlo vrijeme da se gradske vlasti najzad pozabave i njihovim problemom i omoguće im normalne uslove za rad.

Umjetnički rukovodilac ovog pozorišta Goran Jokić rekao je da očekuje da će poslije razgovora sa predstavnicima grada doći do konkretnih rezultata i da će pozorište najzad dobiti prostorije.

– Studentsko pozorište „Banjaluka” već 35 godinu je treća kulturna institucija u oblasti pozorišta i ima veliki značaj za cijelu Srpsku, jer su njegovi članovi oni koji dođu da studiraju u Banjaluci. U posljednje tri godine igrali smo više od 200 predstava, a 30.000 ljudi je gledalo naša izvođenja. Prije nekoliko dana naišli smo i na razumjevanje predstavnika grada Banjaluke i nadam se da ćemo konačno dobiti novac kojim ćemo urediti svoje prostorije – rekao je Jokić.

Foto baza

Gavranović obećao

Reditelj Aleksandar Pejaković naglašava da je ovo jedna od najgorih godina za studente glumce u Banjaluci i da su nebrigom lokalnih vlasti došli na ivicu egzistencije. On navodi da je najveći problem Studentskog pozorišta to što je smješteno u podrum od golog betona.

pozoriste_st– Podrum se nalazi u centru grada ispod Gospodske ulice i jedno je od poražavajućih lica Banjaluke jer u njemu nema ni osnovnih uslova za rad. U 21. vijeku dozvoliti da studenti rade u memli i bez sanitranog čvora sigurno je presedan ovog djela Evrope. Više od dvadeset godina vlasti nisu bile u stanju da riješe problem prostorija Studentskog pozorišta, koje je jedina kulturna institucija u Gospodskoj ulici, a izgleda kao katakombe u kojima su se krišom sahranjivali prvi hrišćani – rekao je Pejaković.

Ipak, on se nada da će se u narednom periodu više pažnje posvetiti Studentskom pozorištu, pogotovo poslije obećanja predsjednika Skupštine grada Banjaluka Slobodana Gavranovića da će se sljedeće godine izdvojiti određena sredstva za adaptaciju prostorija Studentskog pozorišta. Pejaković je naglasio da očekuje da Studentsko pozorište dobije novi izgled ukoliko se obistine obećanja grada.

I producent Studentskog pozorišta Milan Leper ogorčen je načinom na koji se vlast do sada odnosila prema ustanovama kulture, zbog čega najviše ispašta kultura u RS. On naglašava da je Studentsko pozorište opstalo samo zahvaljujući ljubaznosti kolega iz drugih kulturnih institucija.

– Banjalučko Studentsko pozorište nije izuzetak. Nedostatak novca, nedefinisana kulturna politika kao i opšta nebriga za sudbinu i razvoj kulturne scene ipak dolaze u drugi plan, poslije našeg ključnog problema, a to je katastrofalno stanje naše matične scene. Ono što nas još održava u životu jeste solidarnost naših kolega iz Narodnog pozorišta RS, Dečjeg pozorišta RS, Gradskog pozorišta „Jazavac” i Doma omladine, koji nam ustupaju prostorije kad ne možemo da koristimo svoje – rekao je Leper.

Zimi najteže

Studentima je najgore zimi jer u prostorijama Studentskog pozorišta nema grijanja, zbog čega sve predstave čekaju toplije vrijeme.

Dugogodišnji član Studentskog pozorišta Jelena Stojaković ogorčena je što niko ne želi da riješi ovaj problem i omogući mladim ljudima da stvaraju preko cijele godine.

– Uslovi za rad su katastrofalni, a naš podrum podsjeća na sklonište. Teško je, i zdravstveno, i tehnički, i umjetnički. Doslovno treba ni iz čega da stvorimo nešto, međutim, publika prepoznaje trud i zalaganje mladih ljudi, koje pokreću entuzijazam i ljubav prema promjeni nabolje – rekla je Stojakovićeva.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Slobodan Gavranović izjavio je da je grad spreman da izdvoji sredstva i da zajedno sa resornim ministarstvima adaptira prostor Studentskog pozorišta.

– Naredni korak bio bi sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava, kako bi se definisale obaveze u realizaciji ovog projekta, a zatim da se u pripremi budžeta za iduću godinu obezbjede sredstva za te namjene – istakao je Gavranović.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar